‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultor: Modul în care sunt acordate subvențiile la culturile de câmp, nu ne...

Agricultor: Modul în care sunt acordate subvențiile la culturile de câmp, nu ne permite să ne dezvoltăm

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă fermierii din țară pot beneficia de subvenții, o bună parte din ei susțin că mecanismul de acordare nu este adaptat atât necesităților pe care le au producătorii, cât și celor din sector.

Potrivit fermierului Ion Moroi, fermierii nu cultivă culturi valoroase pentru asolament, cum ar fi soia sau mazărea, deoarece nu sunt rentabile. Dacă fermierii ar fi stimulați prin subvenții, le-ar cultiva mult mai activ.

„Eu cred că, dacă dorim să dezvoltăm o agricultură corectă, este necesar de acordat subvenții în dependență de culturile pentru care optăm. Așa metodă este aplicată în Germania și oferă rezultate foarte bune. De exemplu, noi nu cultivăm soia, mazărea, chiar dacă conștientizăm că aceste culturi sunt buni premergători, pentru că nu este rentabil, uneori venitul obținut nici nu acoperă cheltuielile. Însă, dacă statul ar acorda bani la cultivarea acestora, mai mulți fermieri ar fi încurajați să le producă, susține Ion Moroi.

În plus, fermierul spune că, modul în care sunt acordate subvențiile pentru tehnica agricolă procurată, post-investiție, le creează cheltuieli suplimentare agricultorilor.

„Suntem nevoiți să procurăm tehnică agricolă, aceasta este unica posibilitate de a obține subvenții din partea statului pentru fermierii ce cultivă culturi de câmp. Acești bani sunt oferiți doar după ce achităm toată suma pentru tehnica agricolă procurată. Până și în Federația Rusă fermierii beneficiază de reduceri de preț direct la procurarea tehnicii, iar apoi statul acoperă această diferență prin subvenții acordate uzinei sau companiei de la care a fost procurată tehnica”.

Subvențiile ar trebui acordate fie per hectar, fie la procurarea tehnicii, potrivit fermierului.

„În acest mod, noi vom avea mai puține credite la bancă. Imaginați-vă, este o anumită dobândă și perioadă de rambursare a creditului dacă iei, spre exemplu, 100 de mii de euro pentru a procura o combină și vorbim de cu totul alți bani solicitați de la băncă, dacă statul ne-ar oferi subvenții din start și noi ar trebui să solicităm doar 75 de mii de euro. Ne-ar fi mult mai ușor, n-ar trebui să pierdem sume enorme de bani, achitând doar dobânda la bancă”, a conchis fermierul.

Acesta a mai adăugat că adoptând aceste schimbări, vor avea de câștigat nu doar fermierii, ci întregul sector.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›