‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultor: Ne asumăm organizarea protestelor masive în toată țara, dacă statul nu va interveni

Agricultor: Ne asumăm organizarea protestelor masive în toată țara, dacă statul nu va interveni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Câțiva agricultori din diferite raioane ale țării au organizat azi o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat că fermierii vor organiza, din nou, proteste masive în toată țara, dacă statul nu va interveni. Motivul ar fi că autoritățile au promis că îi vor ajuta să iasă din impas prin adoptarea unor legi și măsuri în acest sens, dar nu fac nimic și continuă să bată pasul pe loc.

„Am discutat cu ministrul Agriculturii și ne-a spus că totalurile referitoare la pierderile în cazul culturilor de grupa a doua nu s-au făcut încă. A zis că vor fi gata în câteva zile”, a menționat Ion Plămădeală, un agricultor din Leova în cadrul unei conferințe de presă.

„Vrem să ne auziți, să înțelegeți că situația la țară, la agricultori este critică. Ponderea culturilor de grupa a doua în gospodăriile noastre reprezintă 70%, iar aici impactul secetei a fost mult mai sever decât la grâu. Vă dați seama care este și situația economică a agenților economici. Din lista solicitărilor pe care le-am înaintat în luna august, estimativ s-au aprobat mai puțin de 30 % din ele. Agricultorii mici și mijlocii au probleme cu furnizorii, unii sunt deja chemați în judecată, schimbarea legislației în ceea ce privește certificatul de forță majoră nu a schimbat nicidecum lucrurile, iar în aceste condiții o mulțime de agricultori sunt cu gândul de a pleca din țară, din cauza situației create în agricultură”, a precizat în cadrul aceleiași conferințe Andrei Dânga, agricultor din Ștefan-Vodă.

Nu cerem decât să fim ajutați și susținuți pentru a putea merge mai departe, spun fermierii.

„În cazul culturilor de grupa a doua noi cerem un ajutor de cel puțin 3 mii de lei la hectar. Domnul Chicu ne-a promis asta, a zis atunci că ne acordă o sumă mai mică, drept compensații pentru grupa întâi și la grupa a doua vor fi mai mari. Dar e luna septembrie și noi nu avem nici un răspuns. N-a ieșit nici la un dialog cu agricultorii”, zice fermierul.

Totodată fermierii solicită și restituirea accizelor la motorină și au dat exemplul țărilor UE unde se practică acest lucru.

„Noi am solicitat și moratoriu la controalele fiscale până în septembrie 2021, dar s-a instituit până la sfârșitul anului. Mecanismul de restituirea a TVA-ului este foarte anevoios, foarte problematic. Condițiile băncilor, care se zice că ne-au ieșit în întâmpinare, sunt foarte greu de îndeplinit. Unica șansă să ne punem pe picioare este intervenția statului” a subliniat Sergiu Ștefanco, un agricultor din raionul Căușeni.

Fermierii au lansat și un apel prin care îl cheamă la un dialog deschis atât pe ministrul Agriculturi, Ion Perju, cât și pe șeful cabinetului de miniștri, Ion Chicu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›