La data de 7 aprilie curent, cu suportul Unității Consolidate de Implementare a Programelor Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (UCIP IFAD), Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) a organizat un nou atelier de informare cu genericul „Gestionarea adaptată la schimbările climatice a apelor în gospodăriile agricole”, pentru producătorii agricoli şi antreprenorii rurali din raionul Anenii Noi și localitățile din municipiul Chișinău.
Prezent la eveniment, Viorel Cociug, vicepreședintele responsabil de domeniul economic și agricol al raionului Anenii Noi, a salutat prezența celor peste 30 de fermieri prezenți și i-a îndemnat să se implice activ și să beneficieze de oportunitățile de finanțare oferite de Programele IFAD în domeniile dezvoltării infrastructurii de irigare și irigării la scară mică.
Anatolie Fală, Directorul de programe ACSA, a atras atenția publicului asupra scopului, obiectivelor și oportunităților oferite de componenta proiectului „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (TRTP).
Directorul ACSA a menționat că, implementarea proiectului nominalizat are două componente – abordări de investiții şi sprijin financiar, care includ:
1. Asistență financiară sub formă de Granturi în valoare maximă de 300 000 dolari SUA unui Grup – client (grup de minim 20 beneficiari eligibili) pentru investiţii în infrastructura de irigare. În cazul în care sunt mai puțin beneficiari valoarea maximală a grantului se va calcula după formula: 15000 dolari SUA x Numărul de beneficiari, și o contribuție de coparticipare de minim 10% a membrilor Grupului – client. Suprafața sistemului de irigare finanțat pentru acest grup de beneficiari va fi de maxim 100 hectare;
2. Suport financiar sub formă de Granturi – investiţi cu valoarea maximă 7.500 dolari SUA pentru investiţii în sisteme de irigare la scară mică. Și o contribuție de coparticipare de minim 30% a potențialului beneficiar, pentru producătorii agricoli – micii, tinerii antreprenori şi femei din arii rurale (cu excepția or. Chișinău și Bălți), care cultivă până la 10 hectare de terenuri agricole (proprietate și/sau arendă pe termen lung).
‹ adv ›
Ambele componente pe parcursul implementării vor fi precedate de suport şi servicii de consultanță tehnică gratuită prin intermediul consultanților Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA), la pregătirea propunerilor de accesare a granturilor de la Fondul de Adaptare/IFAD, instruiri, suport practic și consultanță specializată post-instalare la aplicarea irigării la scară mică tuturor beneficiarilor de proiect.
Ulterior, după instruiri vor fi fondate zece loturi demonstrative, care vor fi dotate cu diferite tehnici și echipamente de irigare, ce vor servi drept model pentru instruirea beneficiarilor de proiect.
Fermierii care au participat la atelier s-au arătat interesați de aceste oportunități deoarece, chiar dacă sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, pe parcursul perioadei critice, se confruntă cu o lipsă a apei.
‹ adv ›
Galina Ghereg din satul Gura Bâcului, deține 1,5 ha de teren agricol, pe care cultivă legume cum ar fi cartofi, ceapă, morcov. Totodată, pe lângă gospodărie mai are, pe 6 arii, o seră în care crește roșii indeterminate. Apa pentru irigare este utilizată de stația de pompare de la Roșcani din cadrul Asociației de Utilizatori de Apă la Irigare „AgroAcvila”.
Vitalie Samson, a înființat o gospodărie țărănească în satul Șerpeni și este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă „Acva Grup”. Are în gestiune 2,5 ha, dintre care pe 1,5 ha cultivă mure, iar pe restul legume cartofi, roșii, porumb zaharat.
Eugeniu Petrov din satul Puhăceni, alături de trei feciori ai săi, are în gestiune 3 ha de sere și 20 de ha de teren agricol pe care cultivă varză timpurie, cartofi, dar și alte legume. Totodată, au construit și un frigider cu capacitatea de 400 de tone.
Iacob Muntean din satul Speia are în gestiune un ha de sere moderne în care cultivă castraveți pentru piața locală.
Producătorii agricoli, membrii AUAI şi APL cointeresați în implementarea proiectelor de dezvoltarea a infrastructurii şi sistemelor de irigare la scară mică pot consulta informaţii suplimentare pe pagina UCIP IFAD sau a implementatorului Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).
Comentarii