‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 mai, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultorii din sectorul culturilor cu valoare adăugată, familiarizați cu oportunitățile Programelor IFAD în dezvoltarea...

Agricultorii din sectorul culturilor cu valoare adăugată, familiarizați cu oportunitățile Programelor IFAD în dezvoltarea sectorului irigării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La data de 7 aprilie curent, cu suportul Unității Consolidate de Implementare a Programelor Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (UCIP IFAD), Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) a organizat un nou atelier de informare cu genericul „Gestionarea adaptată la schimbările climatice a apelor în gospodăriile agricole”, pentru producătorii agricoli şi antreprenorii rurali din raionul Anenii Noi și localitățile din municipiul Chișinău.

Prezent la eveniment, Viorel Cociug, vicepreședintele responsabil de domeniul economic și agricol al raionului Anenii Noi, a salutat prezența celor peste 30 de fermieri prezenți și i-a îndemnat să se implice activ și să beneficieze de oportunitățile de finanțare oferite de Programele IFAD în domeniile dezvoltării infrastructurii de irigare și irigării la scară mică. 

„Sectorul agricol al raionului Anenii Noi dezvoltă multiple afaceri în sectorul culturilor cu valoare adăugată înaltă (legume, fructe, struguri de masă și culturi bacifere), pentru care aplicarea irigării este o necesitate vitală în scopul producerii de loturi cantitative și calitative de aceste produse. Oportunitățile oferite de IFAD, în domeniul irigării, sunt binevenite pentru toți agricultorii raionului, dar și pentru membrii celor 5 Asociații de Utilizatori de Apă pentru Irigare, iar investițiile ulterioare vor spori adaptarea sectorului agricol la schimbările climatice”.

Anatolie Fală, Directorul de programe ACSA, a atras atenția publicului asupra scopului, obiectivelor și oportunităților oferite de componenta proiectului „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (TRTP). 

„Implementarea proiectului de asistență pentru accesarea granturilor destinate dezvoltării infrastructurii de irigare și irigarea la scară mică are ca arie de implementare întreg teritoriul Republicii Moldova. Alături de UCIP IFAD, au fost selectate mai multe zone din țară, iar în ariile unde se atestă o vulnerabilitate înaltă la schimbările climatice, există acces la surse de apă pentru irigare ce corespunde cerințelor și o masă critică de fermierii cointeresați se organizează ateliere regionale de informare și instruire. Principalele condiții pe care trebuie să le respecte producătorii sunt ca aceștia să fie înregistrați, să dețină în gestiune (posesie sau folosință) o suprafață de până la 10 hectare, să aibă acces la sursele durabile și calitative de apă la irigare și să fie disponibil de a participa la acest Proiect.

În total, vor fi organizate 15 ateliere regionale de informare și instruire, care au ca mesaj principal: „Irigare aduce valoare adăugată și adaptare la schimbările climatice”. Prin aplicarea irigării poate fi combătut fenomenul de secetă și pot fi asigurați parametri necesari de cultivare a culturilor cu valoare adăugată: legume, fructe, struguri de masă, pomușoare, dar și plante tehnice, furajere”.

Directorul ACSA a menționat că, implementarea proiectului nominalizat are două componente – abordări de investiții şi sprijin financiar, care includ:

1. Asistență financiară sub formă de Granturi în valoare maximă de 300 000 dolari SUA unui Grup – client (grup de minim 20 beneficiari eligibili) pentru investiţii în infrastructura de irigare. În cazul în care sunt mai puțin beneficiari valoarea maximală a grantului se va calcula după formula: 15000 dolari SUA x Numărul de beneficiari, și o contribuție de coparticipare de minim 10% a membrilor Grupului – client. Suprafața sistemului de irigare finanțat pentru acest grup de beneficiari va fi de maxim 100 hectare;

2. Suport financiar sub formă de Granturi – investiţi cu valoarea maximă 7.500 dolari SUA pentru investiţii în sisteme de irigare la scară mică. Și o contribuție de coparticipare de minim 30% a potențialului beneficiar, pentru producătorii agricoli – micii, tinerii antreprenori şi femei din arii rurale (cu excepția or. Chișinău și Bălți), care cultivă până la 10 hectare de terenuri agricole (proprietate și/sau arendă pe termen lung).

‹ adv ›

Ambele componente pe parcursul implementării vor fi precedate de suport şi servicii de consultanță tehnică gratuită prin intermediul consultanților Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA), la pregătirea propunerilor de accesare a granturilor de la Fondul de Adaptare/IFAD, instruiri, suport practic și consultanță specializată post-instalare la aplicarea irigării la scară mică tuturor beneficiarilor de proiect.

„Totodată, atunci când vorbim de accesul la irigarea mică avem în vedere accesul pentru fermierii individuali, orientați comercial, în special tinerii antreprenori și femei fermier din zonele rurale vulnerabile din punct de vedere climateric. Aceste categorii pot beneficia de granturi de până la 7 500 de dolari, și au posibilitatea de a investi în sisteme de irigare prin picurare, de suprafață sau adâncime, prin microaspersiune sau aspersie”, a mai spus Anatolie Fală.

Ulterior, după instruirile vor fi fondate zece loturi demonstrative, care vor fi dotate cu diferite tehnici și echipamente de irigare, ce vor servi drept model pentru instruirea beneficiarilor de proiect.

Fermierii care au participat la atelier s-au arătat interesați de aceste oportunități deoarece, chiar dacă sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, pe parcursul perioadei critice, se confruntă cu o lipsă a apei.

‹ adv ›

Galina Ghereg din satul Gura Bâcului, deține 1,5 ha de teren agricol, pe care cultivă legume cum ar fi cartofi, ceapă, morcov. Totodată, pe lângă gospodărie mai are, pe 6 arii, o seră în care crește roșii indeterminate. Apa pentru irigare este utilizată de stația de pompare de la Roșcani din cadrul Asociației de Utilizatori de Apă la Irigare „AgroAcvila”.

„Informațiile prezentate în cadrul seminarului au fost foarte importante pentru noi, în mare parte am fost interesată de subiectul legat de bazinele de acumulare a apei. Tot ceea ce am învățat astăzi o să transmit rudelor, care la fel se ocupă cu creșterea legumelor și au posibilitatea să se asocieze mai mulți fermieri ca să beneficieze de oportunitatea de finanțare din partea IFAD. În plus, ei sunt mai tineri și au mai mari perspective. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, la moment, este lipsa brațelor de muncă, suntem nevoiți să facem noi totul să fim și agronomi, și vânzători, și șoferi, și contabili. În cea mai mare parte, legumele le vindem la piața angro.
În acest an, am experiment creșterea răsadului în seră fără utilizarea căldurii. Am acoperit sera cu două folii de agril. Încercăm să acumulăm și apa de la ploi, avem un bazin construit unde se aduna apa pe care ulterior o utilizăm pentru irigare. Socot că oportunitățile oferite de programul IFAD la dezvoltarea accesului la irigare mică este binevenită și destul de necesară pentru agricultorii din raion”.

Vitalie Samson, a înființat o gospodărie țărănească în satul Șerpeni și este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă „Acva Grup”. Are în gestiune 2,5 ha, dintre care pe 1,5 ha cultivă mure, iar pe restul legume cartofi, roșii, porumb zaharat.

„În ceea ce ține de comercializarea mărfii avem câteva contracte cu unele magazine, colaborăm cu Fabrica Orhei-Vit, dar și pe piața angro. Ne dorim să procurăm câteva echipamente pentru a ne extinde și a putea iriga și suprafața rămasă. Informația prezentată în cadrul atelierului ne va ajuta să ne asociem împreună cu alți câțiva fermieri și să beneficiem de suportul financiar oferit de către UCIP IFAD. Este mare păcat să nu utilizăm posibilitățile care ni se oferă, cu atât mai mult cu cât suntem în aria unde avem posibilitatea de a iriga. Prin aplicarea irigării vom fi mai puțin vulnerabili la schimbările climatice și îndeosebi la secetele frecvente”.

Eugeniu Petrov din satul Puhăceni, alături de trei feciori ai săi, are în gestiune 3 ha de sere și 20 de ha de teren agricol pe care cultivă varză timpurie, cartofi, dar și alte legume. Totodată, au construit și un frigider cu capacitatea de 400 de tone.

„Mai nou, am procurat și urmează să le aducem în cadrul gospodăriei, două sisteme de irigare prin aspersiune de tip Bauer. La fel, am reușit să achiziționăm un tractor, un cultivator nou. Cea mai mare provocare pentru noi legumicultorii sunt prețurile la produse, care de multe ori sunt mici în comparație cu cheltuielile pe care le suportăm. În ultimul an, au crescut foarte mult prețurile la semințe, motorină, produse de uz fitosanitar. Comercializăm produsele, în mare parte angro. În sere, le fel, creștem cartofi timpurii, roșii, vânătă. ardei dulci. Sunt membru al Asociației Utilizatorilor de Apă la Irigare din Puhăceni, astfel că avem o sursă de unde putem iriga. Prețul apei a crescut puțin, în anul 2022 am achitat circa 4,60 lei pentru un m3 de apă, dar aceasta este și efectul cauzat de secete. Sper că, feciorii mei vor folosi această posibilitatea și vor beneficia de grant, iar eu le voi transmite informația prezentată în cadrul atelierului.
Prin Granturile oferite de IFAD pot să se înregistreze ca tineri fermierii și să asigure investițiile necesare în sectorul irigării la scară mică. Iubim locul în care trăim și activăm și ne dorim ca și țara noastră să ajungă un loc frumos, prosper cu posibilități pentru cetățenii săi”. 

Iacob Muntean din satul Speia are în gestiune un ha de sere moderne în care cultivă castraveți pentru piața locală.

„Este dificil să cultivi această legumă pentru că necesită multe brațe de muncă, mai ales că avem mari probleme la acest capitol. Până acum un an, am încălzit sera cu biocombustibili, adică peleți, dar a devenit destul de costisitor și am decis să încălzim doar secția unde creștem răsada. Cu ajutorul panourilor solare instalate încălzim, până la 40C, apa pentru irigarea răsadului. Cred că într-o săptămână vom planta deja răsada, iar peste o lună vom culege primii castraveți. În seră lucrează 22 de persoane. Cu părere de rău, avem puțin acces la informații despre posibilitățile de finanțare, iar atelierul a venit să completeze acest gol și cred că mai mulți colegi se vor folosi de această oportunitate.
Ne dorim, de mai mult timp, să putem construi un bazin de acumulare a apelor din precipitațiile atmosferice, dar este foarte costisitor, la moment adunăm puțină apa de ploaie pe care o folosim sporadic pentru irigare. Credem că prin proiectul IFAD să putem construi un bazin de colectare a apelor de ploaie și să fim mai puțin vulnerabili la secete”.

Producătorii agricoli, membrii AUAI şi APL cointeresați în implementarea proiectelor de dezvoltarea a infrastructurii şi sistemelor de irigare la scară mică pot consulta informaţii suplimentare pe pagina UCIP IFAD sau a implementatorului Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA).

Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare acordă suport investițiilor în infrastructura de irigare, care se axează pe sisteme micro și mici de irigare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›