‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii moldoveni au aflat cum să gestioneze riscurile în pomicultură şi viticultură cu ajutorul...

Agricultorii moldoveni au aflat cum să gestioneze riscurile în pomicultură şi viticultură cu ajutorul staţiilor meteo

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de USAID și MCC, în parteneriat cu PNUD Moldova, Agenția pentru Cooperare în Dezvoltare a Austriei, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Asociația Producătorilor de Fructe din Moldova, a organizat, în perioada 3-4 aprilie 2013, seminarul național „Managementul riscurilor în pomicultură și viticultură cu ajutorul staţiilor meteo.”

Evenimentul, care a întrunit 86 de participanți – producători de fructe și struguri, consultanți pentru probleme agricole, furnizori de servicii în agricultură, specialiști meteo, savanți, s-a axat pe determinarea momentelor critice pentru protecția plantelor și optimizarea irigării cu ajutorul stațiilor meteo moderne.

Acestea asigură un grad înalt de predictibilitate a condițiilor meteo și stării mediului (solului, apei, aerului, nivelul radiației solare, etc.) și permit o reacție adecvată pentru a reduce dependența de hazardurile naturii și a combate dăunătorii și bolile plantelor, a declarat în cadrul seminarului Gottfried J. Pessl, directorul general al companiei austriece Pessl Instruments GmbH. „Agricultura Republicii Moldova, afectată în anii trecuți de numeroase calamități, are un nivel înalt de expunere la riscuri, iar obținerea unor prognoze veritabile reprezintă provocări majore pentru fermierii moldoveni în contextul schimbărilor climatice globale,” a subliniat el.

Până în prezent compania austriacă a livrat 40 de stații meteo iMetos fermierilor din Republica Moldova și intenționează să livreze alte 160 de stații până la sfârșitul anului. O stație de acest fel costă între 3 mii și 5 mii euro, și poate fi dotată cu până la 80 de senzori și poate dezvolta modele complexe de evoluție a stării mediului și plantelor, datele fiind actualizate peste fiecare 15-60 minute și transmise producătorilor de fructe, prin internet, în formă de tabele și diagrame.

Seminarul „Managementul riscurilor în pomicultură și viticultură cu ajutorul staţiilor meteo” face parte din programului de asistență tehnică și instruire al Proiectului ACED, misiunea căruia este sporirea competitivității producătorilor de fructe și struguri de masă din Republica Moldova, inclusiv prin ajutor la îmbunătățirea capacităților de management și planificare și stimularea investițiilor în agricultura de valoare înaltă.

Sursa: aced.md

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›