‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
10.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii, nedumeriţi de modificările preţurilor la produsele petroliere

Agricultorii, nedumeriţi de modificările preţurilor la produsele petroliere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultorii se arată nedumeriţi de modificările preţurilor la produsele petroliere din ultima perioadă. Aceştia califică drept manipulări reducerile şi majorările preţurilor la motorină din ultimele trei săptămâni, transmite IPN.

Preşedintele Uniunii republicane a agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, menţionează într-un comunicat de presă că după ce la sfârşitul lunii mai întreprinderile petroliere au majorat preţurile la motorină cu 1,1 lei, la solicitarea Guvernului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a plafonat preţul la 13,83 lei per litru, în scădere cu 80 de bani decât preţurile anunţate de operatori.

„Se crează impresia că timp de câteva săptămâni asistăm la un spectacol. Petroliştii majorează preţurile la motorină cu 1,1 lei. Guvernul face apel la ANRE. Acesta intervine şi micşorează preţurile cu 30 de bani. Peste două săptămâni urmează altă majorare cu 52 bani, astfel încât să fie compensate incomodităţile petroliştilor după ce prima lor majorare a preţurilor cu 1,1 lei a fost corectată de ANRE”, a afirmat Alexandru Slusari. Astfel, potrivit lui, în ultimele trei săptămâni preţul motorinei a crescut cu 1,3 lei per litru.

În comunicat se menţionează că a fost analizată dinamica preţurilor la ţiţei şi s-a observat că în perioada de două săptămâni anterioare datei de 31 mai, atunci când ANRE a stabilit primul plafon de 13,85 lei pentru un litru de motorina, preţurile unui baril de ţiţei marca Brent au oscilat între 48,5 şi 49,5 dolari.

„În următoarele săptămâni până la 14 iunie, această oscilaţie nu a suferit schimbări semnificative. Mai mult ca atât, noi observăm trendul uşor spre scădere a preţurilor. La noi apare o întrebare firească – care este motivul majorării considerabile a preturilor la motorină, admisa ieri de către ANRE?”, a afirmat Alexandru Slusari.

‹ adv ›

Potrivit lui, cotaţiile internaţionale a preţurilor la produsele petroliere Platt’s Mediterranean, care este baza pentru calcularea plafoanelor pentru benzină şi motorină, conform prevederilor noii metodologii a ANRE, practic nu este posibil de urmărit în spaţiul mediatic deschis. Această informaţie este oferită cu plată, iar ANRE nu publică dinamica acestor cotaţii.

Preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat sunt stabilite conform noii metodologii ANRE – o dată la 14 zile calendaristice. Pe 14 iunie, ANRE a stabilit pentru următoarele două săptămâni plafonul de 16,25 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu patru bani mai mult decât a fost stabilit în ultimele două săptămâni. Pentru un litru de motorină – 14,35 lei, cu 52 de bani mai mult decât anterior, iar pentru gazul lichefiat – 7,29 lei, cu nouă bani mai mult.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›