‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 mai, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultorii s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe - care sunt...

Agricultorii s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe – care sunt rezultatele

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mai mulți agricultori au participat la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe din data de 16 decembrie, unde s-a discutat despre Proiectul legii bugetului pentru anul 2023.

Fermierii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, conform noilor modificări, Fondul de subvenționare a agriculturii se va micșora cu 250 de mln de lei.

În acest sens, la data de 15 decembrie, agricultorii au avut o întrevedere și cu Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, care a menționat că, odată ce mijloacele destinate subvenționării producătorilor agricoli în anul 2023 vor fi valorificate, ministerul va promova extinderea și suplinirea FNDAR.

Ion Plămădeală, agricultor din raionul Leova, a expus în cadrul Comisie că, dacă nu s-au identificat resurse financiare pentru sectorul agricol înseamnă că nu s-a conștientizat pe deplin problemele cu care se confruntă oamenii care activează în acest domeniu. 

„Ceea ce dorim să transmitem este că, toții trebuie să înțelegem că investirea unui leu, sub formă de subvenții în agricultură, aduce 7 lei, sau dacă, în anul curent, au fost alocați 1 miliard 700 de mil de lei în infrastructura agricolă s-au adăugat cel puțin 7 miliarde de lei. Aceasta vorbește despre faptul că, domeniul agricol se dezvoltă. Respectiv, în contextul crizelor care au afectat foarte mult inclusiv sectorul agricol, nu sunt alocate surse financiare suplimentare înseamnă că nu este conștientizată problemă. Este cunoscută situația că agricultorii sunt nevoiți să-și comercializeze producția direct din câmp, pentru că nu au resurse pe care să le investească în dezvoltare, în construcția depozitelor sau frigiderelor”. 

În replică, Alexandru Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, a explicat că, în mare parte, Fondul de subvenționare este același care a fost în anul 2022, cu excepția celor 250 de mln alocate suplimentar, cu scopul de a returna acciza la motorină. 

„Nu putem spune că aceste 250 mln de lei au fost un fond de subvenționare post investițional. Paradoxul pe care îl văd este faptul că, agricultorii solicită subvenții post investiționale, dar spun că nu au bani pentru a investi. Pot doar să vă reamintesc că, la moment, este la ultimă fază noua redacție a Legii cu privire la principiul subvenționării. Sperăm că, până la sfârșitul lunii februarie 2023, să avem aprobat noul concept de subvenționare. În urma analizelor efectuate asupra eficienței subvenționării, pe parcursul ultimilor patru ani, s-a constatat că acestea nu au oferit rezultatul așteptat.

La finele lunii ianuarie Comisia va publica un raport cu privire la indicatorii economico-financiari ai subvenționării și impactul asupra economiei. Noua paradigmă de subvenționare va schimba abordările și se va axa pe valoarea adăugată, procesare, spații de stocare se va orienta către transparentizarea și digitalizarea agriculturii. După schimbarea paradigmei vom vedea de ce fonduri expres vom avea nevoie pentru anul 2023 și la rectificarea din luna iunie, în cazul în care analiza efectuată va demonstra o necesitate de creștere a fondului și vor fi fonduri disponibile, vom suplini Fondul de subvenționare. Actuala schemă de subvenționare nu este una perfectă deoarece, an de an, înregistrăm datorii la subvenționare. Cu părere de rău, la moment, suntem în situația în care la mulți agricultori, odată în cinci ani, le schimbăm tractoarele, ceea ce nu este o abordare corectă, noi trebuie să investim în valoare adăugată”.

Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor a insistat că discuții pot fi foarte multe, inclusiv despre ce înseamnă valoare adăugată, dar cu toate acestea sunt mulți agricultori care nu vor avea cu ce să efectueze lucrările de primăvară. 

„Este adevărat că sunt agricultori, care chiar și în condiții grele, se gândesc la investiții pentru că înțeleg că trebuie să meargă în pas cu lumea civilizată, să investească de unde au și de unde nu au. Agricultorii sunt diferiți și discuțiile pot fi foarte diferite. Putem să discutăm foarte mult despre cum să subvenționăm, inclusiv despre plățile directe la hectar cum se practică în UE, să oferim per cap de animal, per kilogram de lapte, să facem forma mixtă, dar cert este un lucru că, în anul agricol 2023, pentru ramura agricolă sunt destinați doar 300 de milioane de lei – 1 miliard 300 de mii sunt datorii și 300 de milioane este suma care rămâne pentru fermieri.

Noi am așteptat că în 2023 vom avea acces la fondurile europene, dat fiind faptul că am obținut statutul de țară candidată la UE. Vă amintesc că, toate țările Europei de Est cum ar fi România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și mai ales Polonia au făcut un salt enorm de modernizare a agriculturii anume când au avut acces la fondurile de preaderare. Aici apare întrebarea dacă Guvernul a făcut eforturile necesare ca în 2023 agricultorii de la noi să poată  accesa aceste fonduri”. 

‹ adv ›

Amintim că, potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat pentru anul 2023, Guvernul alocă cu 550 de milioane lei mai puțin la Agricultură.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›