Producătorii de cereale speră că temperaturile care coboară brusc la sfârşitul acestei săptămâni nu vor afecta culturile care au reuşit să răsară. Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, a declarat pentru IPN că în anii precedenţi în luna martie temperaturile erau mai înalte.
Potrivit lui Nicanor Buzovoi, nu există metode de protejare a culturilor de temperaturile scăzute. Cerealele care au răsărit deja pot rezista la temperaturi de până la cel mult minus 10 grade Celsius. Acestea ar putea să fie afectate parţial acolo unde au crescut mai mult, în special în sudul ţării.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe teritoriul Moldovei îngheţurile primăvara pot provoca daune considerabile la pomi, mai ales în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%. Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară, după desfacerea mugurilor.
În ultimii ani pagube mari pentru sectorul agricol au fost pricinuite de îngheţurile din aprilie şi mai în anii 2001, 2003 şi 2004. Pentru protejarea pomilor şi a viţei de vie de îngheţ specialiştii recomandă aprinderea rugurilor în livadă şi vie ca acestea să facă mult fum şi să încălzească aerul.
Sâmbătă şi duminică, 23-24 martie, temperaturile vor scădeau pe timp de noapte până la minus 14 grade Celsius, iar ziua până la minus 5. Meteorologii au emis avertizare cod galben pentru condiţii complicate, se aşteaptă rafale de vânt puternice, depuneri de zăpadă şi precipitaţii sub formă de lapoviţă pe alocuri puternice.
Comentarii