Agricultorii sunt aprovizionaţi cu seminţe pentru lucrările agricole de primăvară la nivel de 97% din necesarul de 35.000 de tone. Anunţul a fost făcut astăzi de către şeful Direcţiei control semincer a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Dumitru Rusu, la o conferinţă de presă, informează MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, în prezent sunt depozitate mai mult de 34.000 de tone de seminţe, dintre care aproximativ 32.500 de tone (95%) au fost verificate în condiţii de laborator.
„La culturile legumicole şi bostănoase aprovizionarea este de 86%, la culturile legumicole cu bob mic este de 94%, iar cu bob mare de circa 86%. Astfel, seminţele de porumb şi mazăre de grădină în prezent se mai importă, deoarece fabricile de conserve preferă seminţe de origine străină. Cu seminţe de cartof pentru consum suntem asiguraţi la nivel de 82%, iar pentru reproducere 42%. În prezent, sunt efectuate importuri pentru a completa acest deficit. Specialiştii din teritoriu sunt preocupaţi de controlul comercializării şi utilizării seminţelor de culturi de primăvară. La fel, sunt prelevate probe şi sunt efectuate controalele în laborator”, a spus Dumitru Rusu.
Şeful Direcţiei control semincer a mai specificat că o atenţie sporită este acordată gospodăriilor ţărăneşti pentru aprovizionarea acestora cu seminţe certificate.
„Putem spune că semănăturile de toamnă au iernat bine, sunt într-o stare satisfăcătoare. Agricultorii efectuează lucrări de fertilizare şi sunt gata pentru administrarea erbicidelor în semănăturile de toamnă. În sudul ţării a început deja semănatul culturilor timpurii”, a afirmat Rusu.
Potrivit specialiştilor, în ţară activează aproximativ 120 de magazine agricole pentru aprovizionarea agricultorilor cu seminţe. Totodată, persoanelor li se recomandă ca la procurarea materialului semincer să ceară bonul de casă/factura şi certificatul de calitate a produselor.
În acest an, suprafața planificată pentru semănatul culturilor de primăvară este de circa 880 mii ha.
Comentarii