‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura din UE, tot mai îmbătrânită. Care sunt consecințele și soluțiile enumerate de experți

Agricultura din UE, tot mai îmbătrânită. Care sunt consecințele și soluțiile enumerate de experți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agricultura din UE se confruntă cu o problemă: fermierii îmbătrânesc, iar tinerii nu sunt interesați de domeniu. Cauzele sunt multe: acces limitat la pământ, migrația din rural în urban și imaginea negativă pe care mass-media a creat-o agriculturii.

Reînnoirea generațiilor de agricultori reprezintă un proces dificil, dar foarte important pentru existența acestui sector în Uniunea Europeană, scrie EurActiv.ro.

Experții sunt de acord că sprijinul acordat familiilor de fermieri îi ajută pe tineri să rămână să muncească în fermele familiilor lor. Pentru ca agricultura să devină mai atractivă, este, de asemenea, important să se dezvolte noi tehnologii, să fie sprijinită educația agricolă și să se pună accentul pe prezentarea pozitivă a agriculturii în mass-media.

„Societatea ar trebui să fie mândră de fermierii săi, deoarece ei se ocupă de securitatea alimentară, de natură, de apă, de pământ, precum și de aer”, susține Jiri Felcarek, de la Camera Agricolă din Cehia.

‹ adv ›

În domeniul agriculturii din UE lucrează 22,2 milioane de persoane în 10,3 milioane de ferme. Media de vârstă a fermierilor era de 49,2 ani în 2004, zece ani mai târziu crescând la 51,4 ani. Nu este însă doar un trend european. SUA stau și mai prost, acolo media de vârstă în agricultură fiind de 58,3 ani.

Tinerii fermierii sunt pur și simplu o specie rară. Potrivit unor date ale Comisiei Europene, publicate în octombrie anul trecut, în UE, procentul tinerilor fermieri e de doar 5,6%.

Există diferențe între statele membre.

‹ adv ›

În România, unde numărul fermelor și al fermierilor este foarte ridicat în comparație cu alte state membre, fermierii în vârstă de 65 de ani sau mai mult reprezintă jumătate din numărul total. În schimb, în fermele din Germania, Austria și Polonia, doar 10% dintre fermieri au peste 65 de ani. Luxemburg e un alt stat membru cu mulți fermieri tineri, la fel și Danemarca, unde tinerii reprezintă aproape jumătate din forța de  muncă din agricultură. La polul opus se află Portugalia, cu doar 14% fermieri tineri.

Consecințe și soluții

Lipsa tinerilor fermieri poate limita competitivitatea și producția agricolă în viitor. Un studiual Parlamentului European arată că tinerii nu sunt atrași de sectorul agricol din cauza condițiilor grele de muncă, a veniturilor mici, a programului prelungit de muncă și a accesului restrâns la pământ și investiții. Aceste probleme vor fi rezolvate de către PAC post-2020. Cel puțin așa speră comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

O altă țară care se confruntă cu fenomenul îmbătrânirii forței de muncă în agricultură este Cehia, unde tinerii nu au acces la terenuri.

Guvernul ar trebui să permită tinerilor fermieri să închirieze terenuri. După 10 ani, ar trebui să le poată cumpăra”, e soluția propusă de vicepreședintele Societății tinerilor fermieri din Cehia (YAS ČR), Milan Douša.

‹ adv ›

O altă problemă e lipsa unui plan de business adecvat și, uneori, de absența oricărui plan.

Există și state în care tinerii fermieri prefer să închirieze terenul, în loc să-l cumpere. Astfel, în Slovacia, 95% dintre ferme sunt închiriate. În Irlanda, în schimb, doar 20% din pământ e în arendă.

YAS ČR consideră că trebuie schimbată percepția publică despre agricultură. Cetățenii ar trebui să fie conștienți de fondurile europene alocate agriculturii, dar și de alte aspecte. Asociația pledează pentru o imagine pozitivă a agriculturii care să fie răspândită de mass-media și de târgurile de profil.

Și Felcarek, de la Camera Agricolă din Cehia, crede că agricultura trebuie prezentată drept un „sector modern și atractiv”. Primii pași ar trebui făcuți încă de la școala primară și secundară.

Alte soluții: sprijin pentru fermele de familie și încurajarea tranziției între vechea și noua generație de fermieri.

Fermierii de 40 de ani care doresc să înceapă o afacere pot cere granturi europene. În cadrul PAC sunt două tipuri de granturi disponibile pentru ei, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Fondul European de Garantare Agricolă.

Finanțări suplimentare pot fi obținute prin alte programe europene.

Recenta propunere privind Politica Agricolă Comună post-2020 include un sprijin continuu pentru tinerii fermieri. Potrivit propunerii, statele membre ar trebui să aloce 2% din plățile directe către tinerii fermieri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›