Agricultura ecologică prinde teren în ţara noastră pe măsură ce tot mai mulţi fermieri conştientizează avantajele pe care le oferă, legate de profit, competitivitate şi durabilitate.
La această concluzie au ajuns autorii unui buletin despre acest tip de agricultură, elaborat de Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).
Avantajele agriculturii ecologice descrise în buletin ţin de reducerea dependenței de inputurile industriale, creșterea competitivităţii economice, sporirea capacităţii de adaptare la încălzirea globală, lansarea de noi servicii, îmbunătăţirea situaţiei ecologice şi sociale etc.
Datorită condițiilor naturale bune de producere, cheltuielilor relativ mici, dar și apropierii de UE – cea mai importantă piață de desfacere, gama de culturi din acest sector este diversă, iar afacerile sunt profitabile și susţinute prin subvenţii la nivel naţional şi al UE.
Numărul total al întreprinderilor ce practică acest tip de agricultură este în prezent de peste 150, dintre care în producerea ecologică sunt antrenate nemijlocit 138 de unităţi.
Prețuri mai mari oferite pe piață
Cererea de produse ecologice atestă o tendință sigură de creştere pentru următorii ani, iar prețurile sunt mai avantajoase decât pentru cele obţinute în agricultura convențională.
Pe fondul creşterii cererii pentru alimentele ecologice, tot mai multe magazine autohtone au început să amenajeze rafturi destinate exclusiv acestor produse, iar mulţi producători autohtoni s-au reorientat spre astfel de produse.
Producătorii ecologici își comercializează produsele şi prin intermediul unor platforme de vânzări online sau al unor târguri şi iarmaroace.
Piața produselor agroalimentare ecologice nu este încă bine dezvoltată în ţara noastră, în timp ce în majoritatea statelor europene deţine o cotă considerabilă.
Pentru a practica acest tip de agricultură, fermierii trebuie să adopte tehnologiile specifice prevăzute de normele naţionale în această materie, precum şi de cele europene, pentru ca produsele obținute să fie competitive pe piața externă.
Analiza întreprinderilor acreditate pentru certificarea ecologică și analiza activității acestora în 2019
Produse ecologice moldovenești
În Republica Moldova producerea ecologică este concentrată în mare parte pe culturile anuale cerealiere, dar şi pe cultivarea nucilor, fructelor uscate, semințelor şi uleiului de floarea-soarelui, a leguminoaselor, precum soia, mazărea, pe producerea vinului ecologic.
Buletinul conţine 11 capitole axate pe controale și certificare, structura producerii, comerţul cu bunuri şi servicii ecologice, subvenţii, selectarea soiurilor, ştiinţă şi cercetare, sustenabilitate etc.
Buletinul cu informații despre Agricultura ecologică în Moldova este disponibil în Biblioteca Agrobiznes, accesibilă pe acest link.
Acest buletin a fost elaborat în cadrul proiectului „Suport instituțional în cadrul agriculturii ecologice din Republica Moldova”, implementat de Institutul Central de Supraveghere și Testare în Agricultură (ÚKZÚZ) din Cehia.
Pentru detalii, contactați: Victoria CEBAN, directorul executiv al Asociației MOVCA, Tel.: 078 315 587, E-mail: [email protected].