‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 ianuarie, 2025
10 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura este cool! Andrei Lozan: Cine a studiat agricultură nu va fi vreodată șomer

Agricultura este cool! Andrei Lozan: Cine a studiat agricultură nu va fi vreodată șomer

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Andrei Lozan, specialist junior în horticultură în cadrul Proiectului de Asistență Tehnică a Proiectului „Livada Moldovei”, a finalizat studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. La moment, face studiile de doctor la specialitatea de pomicultură (anul II). Este unul dintre tinerii care a studiat o specialitate cu profil agricol din Republica Moldova, mai mult ca atât a reușit să se angajeze și este mulțumit de realizările pe care le-a înregistrat.

De ce ați ales să studiați o specialitate în domeniul agricol?

„La noi în familie, agricultura este în sânge. Tatăl meu permanent privea la pământ ca la cea mai mare bogăție și investiție pe care poate să o facă cineva. De mic l-am ajutat să realizeze lucrările în livada de măr pe care a plantat-o în anul 2000. Noi, membrii familiei, efectuam practic toate lucrările în livadă, inclusiv am altoit puieții pentru a o planta. A fost o experiență extraordinară. După absolvirea liceului am ales să studiez la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, cu perspectiva de a deveni specialist în horticultură”.

Ce vă doreați în copilărie să deveniți?

„În copilărie visam să devin om de afaceri, dar și om de știință, care locuiește în Republica Moldova, dar călătorește mult”.

‹ adv ›

Cât de greu a fost să vă angajați după absolvire și la cât timp ați reușit să vă angajați?

„Chiar din liceu lucram la întreprinderea fondată de tatăl meu, dar și în perioada studiilor participam activ  la toate lucrările care se efectuau. Din ianuarie 2019, activez specialist junior în horticultură în cadrul Proiectului de Asistență Tehnică a Proiectului ”Livada Moldovei”, care este o linie de creditare și consultanță în sectorul horticol și cel conex, finanțat de Banca Europeană de Investiții”.

Cum ați găsit jobul actual?

„Pe un site de anunțuri”.

‹ adv ›

Care competențe v-au fost cele mai utile?

„Fiindcă agricultura este o știință tehnică, consider că studierea specificului tehnologic a unei plantații este cea mai importantă pentru un specialist. De asemenea, relațiile stabilite de la Universitate cred că rămân pe viață”.

Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să vă adaptați?

„În general, nu e ușor în agricultură, pentru că aceast ramură include multe riscuri“.

Cum credeți, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Tinerii nu văd perspectivă în agricultură. Cred că asta e situația și în Europa de Vest, unde vârsta medie a unui horticultor e de 50 ani”.

‹ adv ›

Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?

„Cine a studiat agricultură nu va fi șomer niciodată. E un loc de muncă plătit și solicitat. Consider că, cadrele academice trebuie să includă mai multă practică și inovații în disciplinele de specialitate. Totodată, ar trebui promovată studierea limbilor străine, ținând cont că sunt foarte multe proiecte de schimb de experiență în alte țări, care ar inspira studenții și elevii să devină mai buni”.

Dacă ați avea posibilitatea să reveniți în anii de după liceu, ați face aceeași alegere?

„Cred că aș studia același sector, dar în Germania sau Olanda, apoi m-aș fi întors în Republica Moldova. Dar și decizia făcută a fost una bună“.

Ați dori ca copii dumneavoastră să îmbrățișeze o profesie în agricultură?

„Sigur că da. Dar este important să oferim libertatea de a alege fiecărui copil”.

Ce părere aveți despre agricultura din Moldova?

„În unele domenii suntem slab dezvoltați, cum sunt legumicultura, zootehnia sau agricultura organică. Dar în general, ne dezvoltăm cu pași grăbiți, datorită proiectelor de finanțare din partea partenerilor externi, a asociațiilor de profil, a instituțiilor academice și din cauză că tot mai mulți înțeleg că agricultura poate fi o afacere profitabilă”.

Ce oportunități v-a oferit locul actual de muncă?

„Să mă dezvolt, să cunosc lucrurile din punct de vedere practic”.

Credeți că în agricultură sunt salarii atractive?

„De la început salariile sunt mici. Dar cu timpul și cu experiența, salariul permite dezvoltarea în Moldova”.

Planuri de viitor?

„Vreau să mă dezvolt ca și specialist în horticultură, să finalizez studiile și să contribui la dezvoltarea afacerii de familie”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii de succes ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ori Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›