‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura este cool! Denis Vornices: „Agricultura mi-a oferit posibilitatea să fac ceea ce îmi...

Agricultura este cool! Denis Vornices: „Agricultura mi-a oferit posibilitatea să fac ceea ce îmi place cel mai mult”

‹ adv ›
‹ adv ›

Denis Vornices este un tânăr din satul Cotiujeni, raionul Briceni, care imediat după ce a finalizat studiile, în anul 2017, la Universitatea Agrară de Stat din Moldova a început să lucreze alături de familia sa. Fiecare membru are responsabilitățile sale și doar împreună reușesc să se mândrească cu livezile moderne pe care le gestionează.

De ce ai ales să studiezi o specialitate în domeniul agricol?

„De mic copil am fost în mijlocul a tot ce înseamnă agricultură, am participat alături de părinții mei la lucrările care se realizează. De când mă țin minte, agricultura este o parte componentă a familiei noastre. Iată de am decis să mă implic și să dezvolt acest sector”.

Părinții ți-au susținut alegerea?

„Desigur, părinții m-au susținut și cred că nici nu a fost o surpriză pentru ei alegerea mea. S-au bucurat foarte mult, pentru că implicarea noastră și cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studii ne ajută să dezvoltăm afacerea”.

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Nu. Îmi place ceea ce fac și ceea ce am studiat. Sunt sigur că am să fiu de folos în sectorul dat”.

Înierbarea solului în livada de cireș

Ce îți doreai în copilărie să devii?

„Din câte îmi amintesc, întotdeauna îmi doream să fiu agricultor, pentru că aceasta este profesia în care mă regăsesc. Mă bucur că am avut posibilitatea să îmi fac studiile și acum să aplic tot ce am învățat în business-ul pe care îl avem”.

Cât de greu ți-a fost să te angajezi după absolvire?

„Nu mi-a fost greu, nu am întâmpinat dificultăți pentru că muncesc alături de membrii familiei în întreprinderea de familie”.

‹ adv ›

Care competențe ți-au fost cele mai utile?

„Tot ce am studiat în anii de facultate îmi este util. Și mai ales ceea ce am studiat în domeniul pomiculturii. Pentru că, având livezi, avem multe provocări pe care trebuie să le soluționăm și să adoptăm cele mai potrivite decizii”.

Cum crezi, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Cu părere de rău, tot mai puțini tineri aleg să studieze o specialitate în domeniul agricol, deoarece cred eu, pentru a dezvolta o afacere ai nevoie de foarte multe investiții. Și ei se descurajează și se orientează spre alte profesii”.

Ai dori ca copii tăi să îmbrățișeze o profesie în agricultură?

„Voi accepta alegrea pe care o vor face ei în acel moment”.

‹ adv ›

Ce părere ai despre agricultura din Moldova?

„Agricultura în Moldova crește cu ajutorul asociațiilor de profil, pentru că organizează deplasări peste hotare, dar și diferite seminare unde noi învățăm foarte multe aspecte utile. Astfel, reușim să fim la curent cu toate schimbările și tehnologiile moderne care se aplică în agricultură”.

Ce oportunități ți-a oferit locul de muncă?

„Locul actual de muncă mi-a oferit oportunitatea de a face ceea ce-mi place”.

În agricultură sunt salarii atractive?

„La momentul de față salariile în sectorul agricol sunt în creștere. Agricultura este un domeniu care nu place oricui. Dar cei care se încumetă și se aventurează în acest sector au de câștigat. Iar cei care sunt specialiști buni sunt căutați și respectiv sunt și plătiți pentru ceea ce fac”.

Planuri de viitor?

„Să dezvolt afacerea și să implementez tehnologii moderne, care ne-ar ajuta să obținem recolte cantitative și calitative”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Să facă ceea ce le place, în domeniul în care cred ei că se vor descurca cel mai bine”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii