Nicu Ulinici este un tânăr de 28 ani, care și-a început propria afacere în anul 2014, după ce a avut experiența de a fi angajat, curier la o rețea de restaurante din Chișinău.
Fiind angajat, a înțeles că activitățile pe care le face nu sunt tocmai ceea ce își dorea încă de mic și atunci a apărut ideea de a iniția propriul business. Cu atât mai mult cu cât dispuneau de mai multe terenuri și un tractor pe care le-a procurat tatăl său și care așteptau să fie „puse în lucru”. După 6 ani de la inițierea afacerii, se poate mândri cu reușitele sale, cu afacerea mirositoare, dar și cu experiența pe care a acumulat-o.
De ce ai ales să studiezi o specialitate în domeniul agricol?
„Mi-am făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, facultatea Marketing și Logistică și nu regret. Mai mult ca atât, dacă inițial am mers la această instituție din considerentul că locuiam în acea zonă, acum cred că nimic nu s-a întâmplat din simplă coincidență. Am crescut în ograda unei vinării unde tatăl meu activa ca vinificator. Îmi amintesc cu nostalgie despre prima podgorie plantată în satul de baștină al tatalui pe când aveam numai 13 ani. Eram implicat în munca din câmp și aceasta m-a ajutat să îndrăgesc tot ceea ce înseamnă agricultură. Dar atunci când reușeam să și câștig ceva bani din activitățile pe care le făceam, înțelegeam că agricultura este nu doar o sursă de plăcere, dar și de venit, dacă este gestionată și administrată corect”.
Părinții ți-au susținut alegerea?
„Părinții m-au susținut mereu în alegeri și mai cu seamă atunci când am decis să-mi fac studiile la Universitatea Agrară. Și acum, merg la ei după sfaturi și susținere”.
Ce îți doreai în copilărie să devii?
„În copilărie doream să activez în afacerea tatălui, la vinărie, chiar dacă de mic eram nevoit să fac mai multe activități care nu era din cele mai ușoare. Toată vară lucram ca să-mi fac bani de buzunar. Dar, odată cu primul embargou vinăria la care muncea tatăl meu a falimentat”.
Cât de greu a fost să te angajezi după absolvire și în cât timp ai reușit să o faci?
„Muncesc chiar din anii de studenție, în timpul liber. Cu o lună înainte ca să finalizez Universitatea m-am angajat în calitate de curier într-o rețea de restautante. Așa a început cariera mea de angajat și tot cu aceasta s-a și încheiat”.
Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să adaptezi?
„Primele zile în agricultură nu au fost deloc ușoare. Trezirea de dimineață, toată ziua în câmp, indiferent de timpul de afară. Dar toate acestea au trecut și am început să privesc agricultura cu alți ochi, să îmi placă ceea ce fac”.
Cum crezi, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?
„Tinerii fug de agricultură pentru că nu vor să muncească fizic, cu atât mai mult cu cât salariile pentru începători sunt nu tocmai cele mai mari. Dar, cu toate acestea pot să spun că dacă te angajeză în calitate de operator în cadrul companiilor mari din țară poți să primești un salariu de 10 mii de lei, fără probleme și aceasta ca începător. Important este să fii o persoană responsabilă, atentă. Cred că ei nu cunosc toate aceste detalii și respectiv, aleg să plece peste hotare, decât să muncească acasă, în agricultură”.
Dacă ai avea posibilitatea să revii în anii de după liceu, ai face aceeași alegere?
„Dacă mi s-ar oferi o asemenea posibilitate de a mă reîntoarce în anii de după liceu, cred că aș alege specialitatea horticultură sau vinificație”.
Ai dori ca copii tăi să îmbrățișeze o profesie în agricultură?
„Copii mei vor fi liberi să decidă. Dar, îmi propun să le insuflu și să le transmit dragostea de agricultură, până ajung la vârsta de a face o alegere”.
Ce oportunități ți-a oferit locul actual de muncă?
„Agricultura m-a făcut antreprenor”.
Crezi că în agricultură sunt salarii atractive?
„Cred că în agricultură sunt salarii mari, dar acolo unde și responsabilitățiile sunt mari”.
Planuri de viitor?
„În următorii trei ani îmi doresc să mă specializez și să devin un bun vinificator, deoarece tot ceea ce se referă la afacerea cu lavandă, deja am definitivat. Respectiv, îmi propun să trec la o altă etapă în dezvoltarea afacerii”.
Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?
„În agricultură este nevoie de multă răbdare și încă o dată de răbdare. În acest domeniu nu poți conta pe un profit azi sau mâine, dar ai o oportunitate pentru viitor. Totul depinde de scopurile pe care le ai în viață”.
Ce părere ai despre agricultura din Moldova?
„Agricultura din Moldova se dezvoltă, dar cu pași mici. Sunt de părerea că trebuie să se investească cât mai mult în tineri, chiar de pe băncile universității. Tinerii trebuie să participe la cât mai multe traininguri, vizite în câmp, astfel ca să cunoască tot felul de afaceri, ba chiar să li se ofere posibilitatea să lucreze în cele mai prestigioase, moderne gospodării”.
Recent, tânărul s-a reorientat către un nou sector și anume vinificația și produce vin chiar din vița de vie pe care a plantat-o împreună cu tatăl său pe când era mic.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este lipsa brațelor de muncă tinere. Își dorește să găsească o persoană tânără, responsabilă, ambițioasă cu care să-și dezvolte afacerea.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.
Comentarii