‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 29 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura Moldovei – cu perspective şi probleme

Agricultura Moldovei – cu perspective şi probleme

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova are perspective bune în agricultură, dar, în acelaşi timp, se confruntă cu probleme majore legate de irigaţie şi în sectorul zootehnic. Aceste probleme trebuie rezolvate cu ajutorul autorităţilor. O declaraţie în acest sens a făcut expertul român în agricultură Cornel Costeliuc, unul din cei 10 experţi din statele membre ale UE care se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova, transmite IPN.

„Reprezint asociaţia crescătorilor de taurine din judeţul Suceava. Am o colaborare mai veche cu cei din Moldova. Ne încântă ce am găsit la dumnevoastră, credem că sunt paşi importanţi pe care aţi reuşit să-i faceţi atât în agricultura convenţională, cât şi în cea ecologică. Observ însă că la partea de irigaţie Moldova are o problemă. Ar trebuie Guvernul să se implice ferm deoarece seceta vă afectează an de an”, a remarcat expertul român.

Cornel Costeliuc a mai spus că experţii europeni sunt de părere că moldovenii trebuie să dezvolte sectorul produselor tradiţionale şi ecologice. „Aveţi domenii în care trebuie să faceţi ceva mai mult. Mă gândesc la sectorul zootehnic. Se pare că nu reuşiţi să acoperiţi necesarul de lapte, produse lactate şi carne din producţia locală. Aici Guvernul ar trebui să acorde o atenţie sporită. Cred însă că vă apropiaţi bine de cerinţele UE”, a mai adăugat expertul.

‹ adv ›

Cei 10 experţi din România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria au sosit în Moldova în cadrul proiectului „Politici de dezvoltare agricolă şi rurală: standarde de dezvoltare”, finanţat de Programul Est Est Fără Frontiere (EEFF), Fundaţia Soros Moldova. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare în exerciţiu, Vasile Bumacov, prezent la masa rotundă din cadrul proiectului, a declarat că agricultorii moldoveni au nevoie de experienţa celor care au parcurs calea integrării europene, celor care au beneficiat de fonduri europene pentru a moderniza agricultura.

Ana Coreţchi, director de program al EEFF, a remarcat că mai mulţi ani în urmă un jurnalist rus a spus că moldovenii nu se gândesc la viitor şi nu-şi dau seama de bogăţia pe care o calcă în picioare, făcând referire la solul bogat. Ana Coreţchi speră că schimbul de experienţă între agricultori va fi benefic şi va duce la elaborarea politicilor care să ajute Moldova să-şi valorifice potenţialul agricol la justa valoare.

Potrivit datelor oficiale, agricultura moldovenească formează 15% din PIB, 40% din totalul de exporturi, iar 27% din populaţia activă este antrenată în lucrări agricole.

‹ adv ›

Sursa: ipn.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›