‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
39.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura Moldovei va deveni mai rezistentă la secetă

Agricultura Moldovei va deveni mai rezistentă la secetă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sporirea capacităţii de rezistenţă a fermierilor mici la secetă prin administrare eficientă a resurselor de apă şi utilizarea tehnologiilor moderne de irigare reprezintă obiectivul general al proiectului FAO finanţat de Guvernului Ungariei şi iniţiat în cadrul atelierului de astăzi.

Pe parcursul atelierului de iniţiere, participanţii vor discuta despre necesitatea fermierilor mici de a se adapta la efectele schimbărilor climatice. Proiectul vine să îmbunătăţească mijloacele de subzistenţă din spaţiul rural prin sporirea recoltelor şi calităţii produselor agricole în rezultatul adoptării bunelor practici şi tehnologii moderne de irigare. Vor fi fondate câmpuri de demonstrare pe terenurile fermierilor selectaţi în cadrul proiectului care vor fi pe larg promovate prin intermediul zilelor ale câmpului, sesiunilor informative şi mass-media națională şi locală.

Proiectul de asemenea va ajuta fermierii şi asociaţiile utilizatorilor de apă să-şi dezvolte abilităţile de aplicare a practicilor de utilizare eficientă a apei şi energiei şi de funcţionare şi întreţinere a echipamentelor de irigare la scară mică. Transferul de cunoştinţe şi abilităţi va fi realizat prin intermediul programelor teoretice şi practice de instruire, asistenţă individuală şi şcoli ale fermierului.

‹ adv ›

În scopul îmbunătăţirii calităţii şi conţinutului serviciilor de consultanţă în domeniul irigării, capacitățile serviciilor de extensiune rurală vor fi fortificate în rezultatul instruirilor teoretice şi practice în teren.

Proiectul FAO a fost conceput să susţină eforturile Guvernului Republicii Moldova în promovarea bunelor practici de management durabil al resurselor naturale, şi celor de adaptare şi diminuare a efectelor schimbărilor climatice asupra sectorului agricol, conform strategiei naţionale de dezvoltare a agriculturii şi spaţiului rural şi altor documente de politici.

Proiectul este în deplină concordanţă cu Programul Cadru de Ţară agreat între FAO şi Guvernul Republicii Moldova pentru perioada 2014-2015. Acesta a fost de asemenea conceput să contribuie la efortul colectiv al familiei ONU de a susţine Republica Moldova în abordarea provocărilor majore de dezvoltare ale ţării, conform Cadrului de Parteneriat ONU – Republica Moldova (2013-2017) şi Planului Acţiuni.

‹ adv ›

“Fiind un partener cheie al Republicii Moldova în procesul de adaptare la schimbările climatice, FAO a conceput acest proiect ce îşi propune să dezvolte practicile de irigare şi să sporească rezilienţa fermierilor mici şi mijlocii la riscurile climaterice. În acest sens, sunt ferm convins că proiectul implementat de FAO va contribui semnificativ la realizarea dezideratului unei agriculturi mai durabile în contextul managementului riscurilor dezastrelor în agricultură” a menţionat Tudor Robu, Asistentul Reprezentantului FAO în Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›