Ponderea estimată a ocupării forței de muncă în economia tenebră din Republica Moldova este de circa 23 la sută, fiind în mare parte în agricultură (circa 61 la sută din totalul economiei tenebre), construcții (circa 22 la sută) și sectorul Horeca (circa 7 la sută), menționează Guvernul în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare, semnat cu FMI, transmite mold-street.com.
Potrvit Guvernului, aici se include munca nedeclarată și veniturile care ar contribui la creșterea PIB-ului și veniturilor fiscale, dacă ele ar fi formalizate.
Pierderi de circa 20 miliarde de lei
Altfel spus bugetul ratează venituri fiscale de 15-20 miliarde de lei pe an, ca urmare a economiei tenebre.
Executivul susţine că în urma analizei funcționale a Inspectoratului de stat al muncii, realizate de Organizația internațională a muncii (OIM), „au fost identificate un șir de constrângeri critice: cadrul legal slab funcțional, absența unor sancțiuni care să descurajeze comportamentul nedorit și capacitățile insuficiente ale autorităților”.
Reforma Inspectoratului de stat al muncii
Totodată autorităţile susţin că obiectivul cheie este „de a crea un spațiu bugetar mai mare, a promova concurența loială, a îmbunătăți condițiile pe piața muncii și a integra munca la negru în sistemul de asigurări sociale”.
Comentarii