Etapa a treia a „revoluției verzi”
Orientarea spre biologizare este una din direcțiile importante de dezvoltare a industriei agricole mondiale. Acest lucru se datorează, în primul rând, prin implementarea masivă a agriculturii ecologice, care presupune dezicerea de la utilizarea îngrășămintelor minerale și a PUF în favoarea îngrășămintelor organice, a preparatelor de origine microbiană și a biopesticidelor. Obținerea unui certificat internațional „organic” promite producătorilor agricoli un viitor de succes, cu posibilitatea de a-și realiza produsele cu un adaos suplimentar de peste 30%, inclusiv exportându-le în străinătate.
Cu regret, majoritatea producătorilor agricoli moderni nu utilizează potențialul biotehnologiilor agricole în activitățile lor. În timp s-a demonstrat că acestea sporesc fertilitatea solului și eficiența producției cu 10-40%, reducând stresul climatic cu 10-30%, ameliorând caracteristicile calitative ale producției. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din producători sunt gata să testeze biopreparatele și biofertilizanții în gospodăriile lor.
În ciuda ritmului sporit de creștere, utilizarea biopreparatelor în Moldova este încă mult mai scăzută decât în SUA și în țările UE. În același timp, principalul factor de reținere este ignoranța cu privire la eficacitatea lor și lipsa abilităților de utilizare a unor astfel de produse. Contribuția sa negativă la dezvoltarea ramurii se datorează și abundenței pe piață a produselor falsificate și a produselor care nu au fost testate în modul corespunzător.
O lume întreagă are încredere în noi
Sarcina companiei minerale și chimice EuroChem este de a compila pentru fermieri un sistem nutritiv gata, care creează condițiile pentru formarea de plante sănătoase, capabile să reziste stresurilor în toate etapele de creștere fără a reduce productivitatea.
Astfel, EuroChem, promovând activ principiile de biologizare a agriculturii, cu puțin peste un an în urmă, a devenit distribuitorul oficial al companiei americane Agrinos. Datorită acestei cooperări, au fost lansate două produse inovatoare: Agrinos 1 și Agrinos 2.
Alegerea partenerului, desigur, nu este întâmplătoare, Agrinos este lider mondial în producerea îngrășămintelor organice, iar produsele sale sunt fabricate folosind tehnologiile unice Agrinos și certificate ca fiind ecologice inofensive.
De ce alegem produsele Agrinos?
Microbiom compus
Agrinos 1 este un consorțiu de microorganisme naturale de sol (MO), conceput pentru a îmbunătăți nutriția plantelor. Acesta conține 10 familii diferite și mai mult de 80 de sușe de MO. Datorită compoziției sale, produsul creează un microbiom complet și productiv în sol, ai cărui metaboliți contribuie la sporirea disponibilitatății nutrienților din îngrășăminte, măresc eficiența nutriției radiculare a plantelor, stimulează creșterea rădăcinilor și ameliorează fertilitatea solului.
Sarcina preparatului Agrinos 1 este să lucreze în rizosferă, zona perișorilor radiculari, de aceea este necesar să-l introducem în sol. Optimal – cu irigare prin picurare sau cu udarea sau cu stropirea înainte de semănatul culturii. În plus, preparatul este universal și poate fi aplicat pe diferite soluri și la diverse culturi.
Acest produs este rezultatul ameliorării îndelungate a bacteriilor, iar la producere se utilizează metoda de fermentație comensală. Ca rezultat, microorganismele din compoziția preparatului nu concurează, ci se stimulează reciproc. Aceasta și explică unicitatea acțiunii, fiind principala diferență față de alte produse biologice de pe piață. Până la urmă, marea majoritate din acestea se produce prin metoda de amestecare simplă, și, ca rezultat o parte din MO pur și simplu mor, iar o parte își pierde activitatea în lupta pentru supraviețuire. Beneficiile de la aplicarea unor astfel de produse tind spre zero.
Aminoacizi „corecți” și nu numai
Acum aproape 40 de ani în urmă, experimental s-a dovedit că hrănirile suplimentare cu aminoacizi declanșează mecanismele de creștere după temperaturile scăzute și alte stresuri, sporește fertilitatea polenului și formarea ovarului la fructe, crește capacitatea de asimilare a nutrienților și a rezistenței față de boli și dăunători. Astăzi, utilizarea aminoacizilor în nutriția foliară este una dintre cele mai eficiente modalități de a obține o recoltă stabilă și o calitate înaltă a producției obținute. Ce produs să alegeți din marea diversitate de produse prezente pe piață?
Atragem atenția la 3 caracteristici: conținutul procentual de aminoacizi – cu cât mai mare, cu atât mai bine; metoda de producere – hidroliza enzimatică; materiile prime utilizate – de preferință de origine animală.
Agrinos 2 este un preparat biostimulant-antistres care corespunde la toți cei trei parametri, conține L-aminoacizi și suplimentar înbogățit cu elemente nutritive acccesibile: azot, potasiu, carbon, magneziu, cupru, fier, chitină și chitosan. Preparatul nu va permite plantelor, din cauza impactului stresului, să cadă într-o „amorțeală” și să se oprească în dezvoltare. Modul de ieșire din ea are uneori o perioadă inacceptabil de lungă, în legătură cu care se înregistrează și o scădere bruscă a recoltei. Agrinos 2 declanșează procesul invers, sporind activitatea proceselor metabolice în organismul vegetal, ceea ce sporește rezistența sa la stresuri de diferită natură și agenților patogeni. Se ameliorează starea fiziologică generală, inclusiv activitatea fotosintetică, sporește acumularea de zaharuri complexe și simple, sporesc procesele de creștere. Chitina și chitosanul din conținutul preparatului servesc drept imunmodulatori, îndeplinesc funcții de repelenți și fungicide.
Acest produs se aplică foliar – desinestătător și în amestecuri de rezervoare. Produsul este compatibil cu toate ÎSA și PUF, inclusiv cu erbicidele, și servește ca o protecție suplimentară împotriva intoxicărilor și arsurilor.
La culturile pomicole și vița de vie, EuroChem recomandă 3-5 tratamente cu Agrinos 2 în doza de 2 litri/ha în timpul umplerii fructelor. Pentru culturile de bacifere (zmeură, căpșuni), doza recomandată de medicament este de 2-4 l/ha. Cel mai mare efect l-a obținut în rezultatul a 2-3 tratamente cu o pauză de 7-10 zile, începând cu faza de butonizare. Aceasta va asigura sporirea rezistenței plantelor la factorii de stres, va accelera maturarea cu 10-15 zile, va îmbunătăți culoarea fructelor și bacelelor, va crește conținutul de zahăr în ele.
Au trecut testările
Experiențe cu preparate Agrinos au fost făcute în 2017 în mai multe țări ale UE și CSI – la diferite culturi, inclusiv la culturile legumicole și horticole. Rezultate excelente au fost obținute la grâu, floarea-soarelui, porumb, sfeclă pentru zahăr. Pe lângă de sporirea recoltelor, s-a observat și efectul îmbunătățirii calității producției, efect observat în toate cazurile de aplicare a preparatelor Agrinos, inclusiv și în condiții de stres.
În culturi speciale experiențe s-au efectuat în diferite zone pedo-climatice din Ucraina, precum și în Rusia – începând cu regiunea Krasnodar până la Bashkortostan și Tatarstan. Preparatele au fost testate la tomate, castraveți, varză, cartofi, morcovi, căpșuni și măr.
În toate cazurile, au fost obținute rezultate bune: dezvoltarea echilibrată a plantelor, fructe cu dimensiuni mai mari, un sistem radicular puternic, mai puțin atacate de boli, îmbunătățirea legării fructelor în condiții de arșiță, randament ridicat al producției comercializabile. Rata recuperării investiției, la aplicarea în condiții optimale a fost de 26 sau mai mult. Profitul suplimentar nu a lăsat nicio îndoială referitor la corectitudinea alegerii produsului.
Așa de exemplu, la cultura mărului Agrinos 1 și Agrinos 2 au fost aplicate prin irigarea prin picurare (6 + 12 l/ha) și pe frunze (Agrinos 2 – 6 l/ha). S-a observat că fructul a fost mai puțin afectat de arsurile solare și o scădere a cantității de fructe căzute. Adaosul de recoltă a fost de 940 kg/ha, profit suplimentar – mai mult de 100 de euro/ha.
La soiul de căpșuni Monterey, preparatele au fost administrate în același mod: prin picurare (20 + 20 l/ha) și pe frunze (Agrinos 2 – 16 l/ha). Efect: + 5 t/ha adaos la recoltă, mai mult de 5.000 euro/ha de profit suplimentar. Fructele s-au dovedit a fi mai mari și mai dulci.
În sistemul de nutriție suplimentară și protecția plantelor împotriva stresului în condițiile agriculturii Republicii Moldova, produsele Agrinos, fără îndoială, vor ocupa un loc demn.
Gospodăriile care cultivă struguri, mere, pere, prune, cireșe și alte culturi horticole ar trebui să acorde o atenție deosebită preparatului Agrinos 2. În experiențele cu culturi perene efectuate peste hotare, utilizarea produselor a dat un efect cumulativ și a asigurat o creștere graduală a recoltei și a calității producției din an în an.