‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgromafia italiană - istoria unor crime mondiale

Agromafia italiană – istoria unor crime mondiale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cumpărătorul prudent a învățat să citească inscripțiile de pe ambalaje, să aibă încredere numai în brandurile dovedite și să nu mai cumpere produse alimentare la reduceri. Dar oare sunt suficiente aceste măsuri atunci când în spatele unei crime se află un grup de persoane?

Falsificarea produselor alimentare este o afacere profitabilă pentru oamenii de afaceri necinstiți. Există o mare tentație de a oferi bunuri de calitate inferioară cu un preț caracteristic pentru „cea mai înaltă calitate”.

Produsele contrafăcute au inundat piața americană

În ianuarie 2016, a fost lansată emisiunea „60 minutes” la CBS News, care a provocat mult zgomot, atât în ​​SUA, cât și în Italia. Jurnalistul Bill Whitaker a plecat în străinătate, unde a comunicat cu experți și reprezentanți ai organelor italiene de stat pentru aplicarea legii. Expertul Tom Muller a declarat într-un interviu că 75-80% din uleiul de măsline extra virgin importat din Italia nu corespunde calității declarate, iar în spatele acestei înșelătorii este mafia italiană.

‹ adv ›

Brânzeturile, vinul, laptele și alte produse sunt, de asemenea, ținta falsificatorilor. Mozzarella este deodorizată cu acid citric și albită cu detergenți, vinurile de calitate inferioară sunt etichetate ca fiind scumpe, un amestec de uleiuri ieftine provenite din afara țării vândut drept Extra Virgin.

La o lună după lansarea emisiunii în Italia, au fost confiscate 7 mii de tone de ulei de măsline necalitativ. În ultimii doi ani, poliția a confiscat în jur de 60 de mii de tone de alimente contrafăcute. Pentru a descrie structurile din spatele falsificării din Italia, a apărut termenul „agromafie”.

În spatele înșelăciunii se află mafia italiană

Rezultatele investigației făcute de jurnaliști nu au fost o descoperire, deși amploarea activității mafiote este uimitoare.

‹ adv ›

Încă în anul 2007, Tom Müller a publicat o carte în care a dezvăluit schemele de falsificare a uleiului de măsline. În 2008, poliția italiană a arestat 23 de persoane, a confiscat 85 de ferme și 2,3 mii tone de ulei. S-au descoperit conturi cu sume impunătoare de peste 39 milioane de euro, bani proveniți din comercializarea produselor falsificate.

Suspiciunile privind amploarea crimei au fost confirmate și în 2014, când recolta slabă nu a afectat exportul de ulei de măsline. Cifrele arată că producția proprie Extra Virgin nu este suficientă nici măcar pentru a satisface cererea internă. Italia importă anual sute de mii de tone de ulei provenit din Spania, Grecia, Maroc și Siria.

Amestecat cu uleiul italian, ocolind normele acceptate, produsul este etichetat ca „Fabricat în Italia” și invadează chiar și piața internă. Cantitățile falsificate și vândute în țară sunt și mai mari decât în străinătate. Se estimează că până la 90% din uleiul de măsline vândut în Italia nu corespunde calității declarate.

‹ adv ›

Cum funcționează mafia drept o afacere „legală”?

Familia Corleone din romanul „El Padrino” a folosit afacerea de măsline pentru acoperirea activităților criminale.

„Cel mai bun ulei (Extra Virgin) poate fi vândut cu 50 de dolari per galon (3,78 litri), pe când uleiul falsificat doar 7 dolari. Profitul este de trei ori mai mare decât cel provenit din comerțul cu cocaină. Profiturile înalte generează o abordare crudă. Mafia a acaparat și monopolizat piața, intimidând pe cei ce nu erau de acord. Fermierii care refuzau să lucreze în conformitate cu regulile stabilite de mafie au avut mai apoi de suferit. Putea arde un restaurant sau un magazin alimentar, dacă proprietarul refuza să cumpere produse de la acești furnizori”,  a spus Tom Muller.

Profitând de criza economică de zece ani din țară, mafia a cumpărat terenuri agricole, animale, piețe, restaurante. Producerea, furnizarea, vânzarea – sunt controlate total de mafie „de la fermă la furculiță”.

Plantațiile de măsline, fermele sunt activ cumpărate, mafia este gata să investească în agricultură. Înrădăcinarea în sectorul agrobusinessului permite spălarea veniturilor din alte tipuri de afaceri „tradiționale”.

Mafia reduce costurile de producție și distruge concurenții. În exploatații agricole se utilizează activ lucrătorii migranți. În 2017, dintr-un milion de lucrători 287 de mii au fost migranți. Se presupune că, încă 220 de mii de migranți nu sunt înregistrați. Remunerarea acestor lucrători este scăzută, ziua lucrătoare fiind de 8-14 ore, fără weekend-uri. De la mulți migranți ilegali sunt confiscate documente, iar angajatorul recurge la intimidare și aplicarea violenței.

La fel, mafia controlează activitatea marilor piețe angro în care stabilește prețurile pentru bunuri, servicii de transport și servicii de ambalare și chiar costul parcării. Poliția sugerează că există alianțe interregionale care reglementează afacerile. Mafia își impune serviciile ca furnizori și transportatori și, ca urmare, piețele sunt pline de produse falsificate.

Alte piețe de desfacere sunt barurile și restaurantele. În Italia, aproximativ 5 mii de restaurante sunt controlate de mafie. Se estimează că în Roma și Milano ea deține fiecare al cincilea restaurant. Dacă în anul 2011 costul „afacerilor agricole” ce aparțineau mafiei a fost estimat la 12,5 miliarde de euro, în 2018 era deja de 22 de miliarde de euro.

Ce ar trebui să facă producătorii cinstiți?

Imperfecțiunea sistemului juridic și corupția autorităților complică lupta împotriva problemei. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent, mafia este parte integrantă a realității italiene. În cultură, acest fenomen s-a reflectat în romane și detective. Fermierii care s-au adaptat cu această realitate au preferat să accepte condițiile dictate de ea.

Situația se schimbă treptat, companiile agricole se reunesc în consorții pentru a se confrunta împreună cu infractorii. În 2003, în Calabria, activistul Vincenzo Linarello a fondat Asociația „Goel” ce includea 30 de ferme ecologice care nu se supun mafiei. De atunci, mulți membri ai asociației au fost atacați.

„Dacă l-ai lovit pe unul, i-ai lovit pe toți. Faptul că suntem împreună ne dă mai multă putere”, a spus Annalisa Fiorenza, membră a cooperativei Goel.

Comerțul cu produse ecologice este un segment prea profitabil al pieței, astfel, atrage atenția nedorită. Foarte des, produsele obișnuite sunt etichetate ca fiind ecologice și vândute de 2-3 ori mai scumpe decât valoarea reală. Astfel, în timpul unei operațiuni a poliției, a fost descoperit grâu românesc, etichetat ca produs italian ecologic.

Timp de șapte ani, întreprinderea Annalisei Fiorenza a suferit șapte atacuri, cele mai importante daune fiind de 200 de mii de euro.

În 2004, în Palermo, un grup de întreprinzători s-au unit pentru a nu plăti „pentru protecție”. Organizația Addiopizzo confirmă amenințările. Activiștii îndeamnă cetățenii să se revolte. În ciuda tuturor dificultăților, curajul activiștilor oferă o alegere pe care antreprenorii din generația trecută nu au avut-o.

În ultimii ani, activitatea poliției s-a intensificat. În 2016, autoritățile au efectuat 200 de mii de inspecții legate de crimele alimentare. Au fost făcute 400 de intervenții pe site-urile de comercializare online cu produse alimentare, ceea ce a dus la înlăturarea titlurilor cu valoare totală de 60 de milioane de euro.

60 de experți din poliție instruiți verifică până în prezent autenticitatea uleiului de măsline. Mărturia lor este acceptată de instanțe drept dovadă. În timpul operațiunii „Mamma Mia”, a fost identificat și eliminat uleiul de măsline fals etichetat drept Extra Virgin.

Industria agricolă italiană este discreditată, iar țara se poate confrunta cu consecințe financiare grave, dacă nu va lua măsuri pentru a-și restabili reputația. O altă consecință a acuzațiilor menționate în cadrul emisiunii „60 minutes” a fost provocarea producătorilor locali și oficialilor guvernamentali să se confrunte cu fraudatorii.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Daca în Italia exista așa ceva mă întreb ce este în România țara tuturor posibilităților . GENOCID. Și stau aia că prostii si se întreabă de ce pestele Rio este la gust că uleiul de motor …………. Mafia Italiana . Nu cred . Mafia Românească. Produse cu renume fabricate in Romania și vândute la idioți .

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›