‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVineri, C.Î. Agrostoc lansează prima Hală din Moldova de Tratare cu Inhibitori a...

Vineri, C.Î. Agrostoc lansează prima Hală din Moldova de Tratare cu Inhibitori a Îngrășămintelor Azotoase

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prima hală de tratare a îngrășămintelor cu inhibitori ai ureazei și nitrificării din Republica Moldova va fi lansată vineri, 18 decembrie 2020.

Hala a fost construită în satul Tigheci, raionul Leova de către cooperativa de întreprinzător Agrostoc, iar primii care vor beneficia de avantajele acesteia sunt cei aproximativ 150 de membri ai cooperativei. Suprafața halei este de 6 mii de metri pătrați, cu o capacitate de stocare a materiei prime de 6 mii de tone și a produsul finit de 3 mii de tone.

Per total, au fost investite 50 de milioane de lei, inclusiv în utilaj de ultimă generație care permite producerea îngrășămintelor conform standardelor UE. Capacitatea de producere a îngrășămintelor este de o mie de tone pe zi.

‹ adv ›

Procesul de construcție a halei

20 de locuri de muncă create în mediul rural

Una dintre cele mai stridente probleme cu care se confruntă oamenii la sate este identificarea unui job bine plătit. Astfel, printre obiectivele C.Î. Agrostoc a fost nu doar asigurarea producătorilor agricoli din țară cu îngrășăminte sigure pentru mediu, ci și crearea locurilor de muncă în zonă.

Datorită capacității sporite de producție, deschiderea halei va genera 20 de locuri de muncă în mediul rural, iar persoanele care vor activa la hala de producere a îngrășămintelor cu inhibitori ai nitrificării și ureazei vor fi asigurate cu un salariu decent.

‹ adv ›

Îngrășăminte sigure pentru mediu

În dependență de temperatură și umiditate, cantitatea de azot din îngrășăminte care se pierde prin levigare și volatilizare variază de la 20 până la 60%. Aceste cantități ajung să polueze solul și apele.

Utilizarea neargumentată și incorectă a îngrășămintelor au avut și au un impact negativ important asupra mediului. Îngrășămintele cu inhibitori ce vor fi produși în cadrul halei asigură nu doar o nutriție mult mai bună a plantelor, ci și nu permit poluarea solului și apelor.

Îngrășămintele se încadrează în categoria EC Fertilizanți

Datorită tehnologiei de producere moderne utilizate, îngrășămintele obținute vor avea calitate superioară, acestea vor corespunde normelor Uniunii Europene. Acest lucru va permite inclusiv exportul ulterior al acestora în țările UE.

‹ adv ›

Avantajele fertilizanților ce urmează a fi fabricați la punctul de tratare:

  • Costuri mai mici pentru fermieri, în condițiile în care îngrășămintele vor fi produse local;
  • Diminuarea poluării apelor, solului de la administrarea fertilizanților în sectorul agricol;
  • Micșorarea cantității de nitrați în produse agricole;
  • Protejarea sănătății oamenilor printr-un mediu și alimente mai sănătoase;
  • Utilizarea mai bună a azotului din îngrășăminte si diminuarea costurilor la producerea culturilor agricole;
  • Oportunități de export ale îngrășămintelor produse atât în UE, cât și țările vecine cum ar fi Ucraina și România.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, la eveniment vor participa doar 45 de persoane. În schimb, acesta va putea fi urmărit LIVE începând cu ora 10:30 pe Agrobiznes.md și Privesc.eu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›