În ultimul timp, tot mai mult se vorbește despre Industria 4.0, numită și a 4-a revoluție industrială, ce reprezintă conceptul unei fabrici inteligente în care vor fi unite tehnologiile pentru a înlătura barierele dintre sferele fizice, digitale și biologice.
Până la implementare însă, o bună parte din țări sunt abia la început de cale la capitolul digitalizare în agricultură, printre care se numără și Republica Moldova.
Chiar dacă în ultimii 4 ani au fost făcuți pași importanți și implementate o parte din tehnologii de către fermierii autohtoni, potențialul real nu a fost nici pe departe explorat.
La ce etapă ne aflăm și cum s-ar putea dezvolta sectorul cu ajutorul tehnologiilor performante?
Potrivit datelor companiilor din țară ce oferă servicii digitale în agricultură, circa jumătate din fermierii autohtoni, care dețin întreprinderi agricole și au în gestiune suprafețe mai mari de teren, au optat pentru digitalizare, beneficiind cel puțin de unul dintre serviciile existente pe piață.
Totodată, se pare că pandemia a contribuit esențial la dezvoltarea AgTech: o bună parte din companii au început a utiliza platforme și aplicații speciale pentru a realiza unele operațiuni, interacționa sau chiar dezvolta parteneriate de succes.
Ce include AgTech?
Chiar dacă pentru o bună parte AgTech ar fi, mai degrabă, echivalent cu drone, roboți sau aplicații deosebite, digitalizarea asigură și dezvoltarea continuă a:
- biotehnologiilor (dezvoltări bazate pe genetică, bacterii, menite să asigure eficiența producerii);
- mecanizării – utilaje și instrumente pentru agricultura de precizie;
- sistemelor de gestionare a fermelor, senzori – diverse echipamente pentru colectarea și prelucrarea datelor, sisteme de gestionare a producției;
- bioenergeticii – obținerea energiei din biomateriale;
- platformelor de comercializare;
- noilor tipuri de ferme (ferme urbane, acvacultura);
- logisticii, transportului și procesării;
- siguranței și monitorizării;
- tehnologiilor retail și marketplace.
Un rol important în dezvoltarea AgTech în Moldova îl au întreprinderile agricole mari, pentru care soluțiile digitale se dovedesc a fi mai mult decât necesare.
Unul dintre cele mai solicitate servicii de fermierii ce dețin terenuri – Monitoringul și controlul
„Monitoringul și controlul lucrărilor realizate s-a dovedit a fi în top-ul preferințelor. Mai apoi, fermierii au început a studia importanța vizualizării afacerilor. Acum, monitoringul evoluției culturilor în câmp, obținerea datelor prețioase în luarea deciziilor datorită sateliților și platformelor meteo integrate, dar și crearea unei baze de date cu informațiile ce țin de câmpurile pe care le gestionează a devenit a fi, pentru unii, o activitate de rutină. Platformele integrate ce oferă o analiză amplă a câmpurilor sunt mai puțin utilizate, nu din cauza eficienței reduse, ci, mai degrabă, informării insuficiente”, ne-a explicat Ghenadie Cioinac, reprezentant SAS în Republica Moldova și România.
Nu în zadar programele de control sunt unele dintre cele mai solicitate din cele existente pe piață. Datorită acestora, fermierii reușesc să reducă esențial din cheltuieli, iar motivul ar fi nu doar gestionarea mai eficientă.
„Nu am crezut vreodată că voi putea reduce atât de mult consumul de combustibil, doar utilizând monitoringul și controlul. Aici nu vorbesc de crearea traseelor de lucru sau înlăturarea problemelor de logistică, ci doar de faptul că cunosc exact când a fost extrasă motorina din tractoare. Totodată, monitorizez activitatea angajaților, avem 9 mii de ha, iar fără digitalizare nu cred că aș fi reușit să gestionez eficient procesul de lucru”, ne-a explicat Roberto Guardigli, fermier.
În sectorul zootehnic autohton, tehnologiile digitale sunt mai puțin utilizate. Motivul, însă, ar fi faptul că afacerile necesită investiții prea mari, iar fermierii sunt orientați spre acoperirea necesităților primare.
Totuși, acum ceva timp a apărut prima fermă de păsări automatizată din țară.
„Pot să gestionez de la distanță orice proces care se defășoară, să verific temperatura, umiditatea, cantitatea de hrană, lumina de pe telefonul mobil sau de pe orice alt dispozitiv conectat la internet. Acest sistem îmi permite să cresc păsări pe tot parcursul anului, indiferent de locul unde mă aflu, susține Dumitru Gavriliță”, proprietarul fermei.
Locul AgTech în întreprinderile mici
Precum am menționat anterior, pandemia a influențat implementarea tehnologiilor, mai degrabă a făcut necesară prezența acestora.
Pe lângă platforme și aplicații destinate comercializării, inovațiile se dovedesc a fi eficiente, spre exemplu, în apicultură.
„Realizăm analiza morfometrică la albine datorită unui soft, este mult mai ușor decât metoda tradițională. Totodată, evidența stupinei o facem utilizând tabele excel. Nu e ceva deosebit sau nou, dar chiar face munca mult mai ușoară. Acum, analizăm posibilitatea procurării unei drone special adaptate pentru a urmări ce se întâmplă la stupinele din diferite locații”, ne-a spus Vladimir Miron, apicultor.
Bariere în dezvoltarea AgTech
Chiar dacă investițiile în tehnologii se dovedesc a fi economic avantajoase în condițiile țării noastre, specialiștii susțin că impedimentele ce stagnează dezvoltarea locală ar fi legate de:
- personal insuficient calificat;
- scepticism;
- insuficiența informației.
Motivele indicate au și un argument – prea puțini tineri se implică în agricultură, iar fermierii mai în vârstă nu sunt atât de deschiși spre inovații. Totodată, tinerii fermieri ce implementează tehnologii susțin că sunt nevoiți, de multe ori, să studieze singuri pentru a găsi soluții.
Pe lângă avantajele argumentate economic, AgTech soluționează una dintre cele mai importante probleme – insuficiența brațelor de muncă. Totodată, interesul sporit al tinerilor față de tehnologii, confirmă faptul că sectorul agricol ar fi mult mai atractiv pentru aceștia datorită AgTech.
Vor deveni sau nu tehnologiile digitale populare – depinde de noi toți, important este, totuși, să fim suficient de pregătiți pentru a face față schimbărilor.
Comentarii