‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
1.6 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleAIEPAC către autorități: Exporturile de grâu şi floarea soarelui au fost sistate fără niciun...

AIEPAC către autorități: Exporturile de grâu şi floarea soarelui au fost sistate fără niciun motiv şi fără nicio explicaţie logică şi juridică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE”, ca organ reprezentativ al exportatorilor de cereale şi uleioase din Republica Moldova, care are în calitate de membri producători agricoli şi exportatori de cereale cu o pondere de peste 50% în totalul de exporturi de cereale din Republica Moldova este profund îngrijorată de situaţia creată pe piața exporturilor de cereale şi uleioase.

Aceasta a adresat o scrisoare deschisă autorităților:

Din start, dorim să menţionăm că Republica Moldova este o ţară agrară, iar exporturile de cereale şi uleioase au cea mai mare pondere în totalul exporturilor din Republica Moldova.

‹ adv ›

Din aprilie 2020, producătorii agricoli se confruntă cu dificultăţi în ceea ce ţine de exporturile de grâu şi floarea soarelui, care au fost sistate fără niciun motiv şi fără nicio explicaţie logică şi juridică. Nu există nicio hotărâre de Guvern sau Ordin al MADRM care să interzică sau să sisteze exporturile, ba din contra MADRM a remis scrisori către agenții economici prin care i-a informat că nu sunt niciun fel de probleme legate de export şi pot să se adresase la ANSA, organ care este responsabil de eliberarea certificatelor fitosanitare la export.

La rândul său, ANSA, la data de 31 martie 2020, a emis Ordinul 166/31.03.2020 prin care solicită documente suplimentare şi schimbă procedura de eliberare a certificatului fitosanitar la export. Avem motive să credem că ordinul respectiv a fost emis pentru a stopa sau a pune impedimente la exportul de cereale şi uleioase. O analiză a ordinului dat arată că acesta a fost emis cu grave încălcări, care au impact major social şi economic, şi anume:

1. Ordinul ANSA nr.166/31.03.2020 a fost remis în zi de odihnă, anunțata de CSE RM prin dispoziția nr.6 din 25.03.2020. Așa cum Ordinul are un impact social major asupra agenților economici şi implică cheltuieli suplimentare, dar şi prezentarea de acte suplimentare, nu putea să fie emis în zi de odihnă.

‹ adv ›

2. Dat fiind impactul social major, Ordinul 166/31/03/2020 trebuia să treacă expertiza anticorupție, deoarece unele puncte din el trezesc suspiciuni din acest punct de vedere.

3. E obligatoriu ca ordinele ce au impact major social, până la emitere, să fie publicate în Monitorul Oficial pentru a da posibilitate agenților economici să se conformeze noilor reguli şi solicitări de acte suplimentare. În cazul dat, ordinul a fost emis peste noapte şi a intrat în vioare în momentul semnării lui.

În luna mai a anului curent, membrii, reprezentanţii Asociaţiei şi alți producători agricoli au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii MADRM şi ANSA la care s-a încercat un dialog constructiv în problema dată, dar, din păcate, nu am primit nicio explicație logică privind interzicerea exporturilor şi totul s-a transformat într-un ping-pong între ANSA şi MADRM, care-şi plasează responsabilitatea reciproc.

‹ adv ›

Am invitat reprezentanţii MADRM şi ANSA la un dialog organizat de către membrii Asociaţiei şi alți producători agricoli care îşi desfășoară activitatea în domeniul dat, pentru data de 23.06.2020. Ne-am dorit să discutăm despre dificultățile la export, deoarece, în unele regiuni ale RM, s-a început recoltarea cerealelor din prima grupă. Însă, din cauza stopării exporturilor, agenții economici nu pot semna contracte la export pentru anul 2020/2021, nu pot planifica activitatea pentru anul curent şi nu au o claritate cum să activizeze în continuare. Reprezentanţii MADRM şi ANSA au ignorant totalmente invitația noastră, ceea ce ne-a dat noi motive de îngrijorare.

Conform unei evaluări preventive, în RM avem destule stocuri pentru asigurarea securităţii alimentare a RM, dar argumentele noastre că nu există pericol de a rămânea fără produse importante din punct de vedere social, ca pâinea şi uleiul, nu au fost luate în considerare. Paradoxal, dar exportul de ulei de floarea soarelui, care este unul din produsele sociale şi intră în lista de bază a siguranţei alimentare, nu a fost stopat.

În plină pandemie de COVID-19, care, în consecinţă, a dus la o criză economică devastatoare, când fiecare leu la bugetul de stat are o importanţă majoră, autorităţile, în loc să ajute producătorii agricoli, le creează impedimente în activitatea lor, iar aceasta poate duce la o aprofundare a crizei în domeniu. Producătorii agricoli îşi vor sista activitatea şi vor fi nevoiţi să trimită mii de oameni în şomaj tehnic dat fiind incapacitatea de plată în care vor intra. Totodată, bugetul de stat nu va incasa milioane din impozitele aferente activităţii agricole şi de export.

La moment, producătorii agricoli şi membrii Asociației deja au perderi enorme din motivul imposibilităţii executării obligaţiunilor contractuale la export.

Dorim să menţionăm că membrii Asociaţiei nu vin cu solicitări de careva ajutor material din partea statului în situaţia de criză creată, dar doresc transparenţă în procesul decizional şi posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea normal şi civilizat, având un dialog constructiv cu organele de stat.

Preşedintele AEIPAC „AGROCEREALE” Eduard Grama

Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE” speră că autoritățile vor interveni de urgenţă în vederea deblocării exporturilor de cereale şi uleioase şi înlăturării impedimentelor create de organele abilitate ale statului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›