‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAIPA a achitat în 2017 producătorilor agricoli subvenții în sumă de 420 milioane de...

AIPA a achitat în 2017 producătorilor agricoli subvenții în sumă de 420 milioane de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a achitat în 2017 producătorilor agricoli din Fondul Național de dezvoltare agricolă și a mediului rural 420 milioane de lei, iar până la sfârșitul acestui an mai urmează să fie trecute pe contul agricultorilor încă 100 milioane de lei, a anunțat astăzi într-o conferință de presă Nicolae Ciubuc, directorul general AIPA, informează Moldpres.

În total, au fost depuse 7800 de cereri de subvenționare în sumă totală de 800 milioane de lei, dintre care 2700 de cereri pentru subvenții de 240 milioane de lei, care nu s-au încadrat în sumele disponibile pe anul curent, vor fi finanțate la începutul anului 2018, a menționat Nicolae Ciubuc. El a adăugat că în acest an a fost preconizată o sumă fără precedent pentru susținerea producătorilor agricoli, respectiv 900 milioane de lei, cu 200 milioane de lei mai mult decât în 2016.

Din cele 900 milioane de lei, 340 de milioane au fost utilizate pentru stingerea datoriilor pe anul 2016, o sumă de 31 milioane pentru susținerea Fondului Viei și Vinul, iar 11 milioane pentru cheltuielile de administrare.

„Oricum, suma disponibilă de 520 milioane pentru subvenționarea producătorilor agricoli, după stingerea datoriilor și achitarea alor plăți, este mai mult decât dublă față de anul trecut, când a fost de 231 milioane de lei”, a spus șeful AIPA.

‹ adv ›

El a menționat că ridicarea competitivității, gestionarea resurselor naturale și dezvoltarea infrastructurii în mediul rural au fost prioritățile principale susținute financiar din Fondul Național de dezvoltare agricolă și mediul rural. Investițiile totale în activitățile agricole și mediul rural s-au ridicat la 4,3 miliarde de lei.

Nicolae Ciubuc a precizat că în anul 2017 au fost depuse cereri de subvenționare cu 40 la sută mai multe ca în 2016. Aceasta se explică prin diversificarea măsurilor susținute de stat, mărimea fondului, dar și previziunea clară privind regulile și condițiile de subvenționare. 82 la sută din cereri au parvenit de la întreprinderile mici și mijlocii, care au accesat 65 la sută din mijloacele fondului. 40 la sută din beneficiari sunt tineri și femei în afaceri.

Secretarul general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Ușurelu, a apreciat rezultatele obținute în acest an în subvenționarea producătorilor agricoli drept bune și foarte bune.

„Este pentru prima dată când obținem astfel de rezultate”, a subliniat Ion Ușurelu.

‹ adv ›

El a declarat că acestea se datorează mai multor factori, inclusiv adoptării de către Parlament a legii privind subvenționarea producătorilor agricoli, ce a dat o certitudine procesului.

Un alt moment important, la începutul anului a fost aprobat un regulament pe o perioadă de cinci ani, ce oferă producătorului posibilitatea să facă o investiție pe o perioadă mai mare.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a anunțat că va lansa campania de primire a cererilor de subvenționare pentru anul 2018 la începutul lunii februarie, față de iunie în acest an. Până la inițierea campaniei se preconizează să fie finanțate cererile de subvenționare depuse în 2017 și care nu au avut acoperire financiară. Potrivit Legii Bugetului de stat pe anul 2018, Fondul Național de dezvoltare agricolă și a mediului rural este de 900 milioane de lei.

‹ adv ›

Statul sprijină prin subvenții construcția de sere, formarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică. O noutate o reprezintă subvenționarea promovării produselor pe piețele de desfacere, precum și dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești. Sunt stimulate afacerile femeilor și femeilor antreprenori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›