‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAla Popa: De la 70 de hectare la 600 – Lecțiile învățate în agricultura...

Ala Popa: De la 70 de hectare la 600 – Lecțiile învățate în agricultura din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La finalul anilor ’90, când a început privatizarea terenurilor și se formau noi lideri agricoli, Ala Popa, după multiple discuții și analize, a decis împreună cu soțul său să se ocupe de agricultură.

Pentru a aduna 70 de hectare de teren, a fost nevoie de implicare și conectare cu toți proprietarii de pământ care nu se aflau în acel moment în localitate.

Astfel, după multe negocieri, în mai, anul 1999, aveau pământ, dorință de a face agricultură, un SRL proaspăt creat și prieteni.

‹ adv ›

Prietenii au fost cei care le-au oferit tehnică și au pregătit terenurile pentru primul an de producție.

Ala și-a propus din start să producă legume, chiar dacă înțelegea că fără apă nu se poate face legumicultură.

Împreună cu soțul său au încercat să găsească un sistem de irigare, dar procesul a durat prea mult, încât răsadul era mare și nu mai putea aștepta venirea echipamentului.

‹ adv ›

Femeia s-a înarmat cu răbdare și, cot la cot cu echipa, au început să care apă din Răut. Munca lor nu a fost în zadar.

Prima recoltă a fost de ardei și, deși prețurile au fost destul de mici, roada bogată le-a oferit încrederea că fac lucrurile corect.

Povestea nu se oprește aici. În urmă cu cinci ani, din cauza falimentului altor lideri din regiune, au preluat terenurile acestora.

‹ adv ›

Acum dețin 600 de hectare, dintre care aproximativ 400 sunt cu cereale, 60 cu floarea-soarelui și 50 cu legume.

Doamna Popa este unul dintre cei mai activi membri ai consiliului APEL și spune că drumul până aici a fost greu, dar a dat roade datorită determinării, muncii, adaptării și flexibilității în fața schimbărilor.

În cei peste 25 de ani de agricultură, a învățat să piardă și să câștige, dar și-a continuat drumul, fiind susținută de familie.

Chiar și după atâția ani de experiență, susține că cea mai mare problemă pentru sectorul legumicol este protecția plantelor, lupta cu tripsul, musculița albă și alți dăunători:

„Aștepți atât timp să crească planta, să se dezvolte, și dacă o invadează dăunătorii, nu mai știi ce să faci. Se oprește din creștere și acesta reprezintă un pericol real”.

Legumele le comercializează acolo unde are cumpărători – fie în țară, fie în străinătate.

Anul trecut, și-a propus să vândă toată ceapa în țară, dar din cauza lipsei cererii, abia la începutul acestei primăveri a exportat-o în România.

Ala Popa crede că producătorii din Republica Moldova ar putea produce suficient pentru a asigura consumul autohton.

Este nevoie doar de dorință din partea producătorilor și susținere din partea statului.

Acesta, în mod special, ar trebui să ofere un sprijin și o atenție mai mare producătorilor din legumicultură.

Ala Popa este unul dintre cei mai activi membri ai consiliului APEL și a fost parte din grupul de inițiativă pentru formarea asociației.

De la bun început, ea a susținut necesitatea consolidării sectoriale. Este deschisă spre inovare și împărtășirea experienței cu alți producători.

Recent, a fost gazda evenimentului „Tehnologii de creștere a legumelor în câmp deschis”, unde s-au întrunit peste 40 de producători de legume interesați de activitatea sa.

„Asocierea legumicultorilor este necesară. Întâlnirile organizate au o importanță deosebită.

Tehnologiile, procesul, metodele, toate se schimbă, iar noi avem nevoie de informații continuu. Prin intermediul asociației, ar trebui să planificăm ce să producem și să avem o comunicare eficientă între noi.

Totodată, avem nevoie și de o analiză a sectorului la nivel național, dar asta poate fi făcută doar prin asociație”, accentuează agricultoarea.

Fermiera îi încurajează pe tineri să se lanseze în afaceri cu legume, dacă au dragoste pentru pământ și acces la apă.

Spune că este o bucurie pentru ea când vede tineri care încep să producă legume, un sector care trebuie revitalizat și are șanse de a se dezvolta:

„Acum nu mai este generația de oameni care se apucă să facă lucrurile doar din entuziasm. Omul vrea să simtă banul, să vadă rezultatul, și atât timp cât nu-l simte, nu se va ocupa de așa ceva. Dar rezultatele se văd când este muncă și planificare!”

Pentru că este deschisă în a oferi informații și a împărtăși din experiență, consiliera APEL a venit cu trei recomandări pentru cei care vor să lanseze o afacere cu legume:

  1. Începe cultivarea pe suprafețe mici, mai ales dacă nu ai experiență în domeniul agricol. Optează pentru o singură cultură, astfel micșorezi nivelul de riscuri și sunt necesare mai puține investiții în tehnică. Spre exemplu, dacă este vorba doar de o cultură, atunci ai nevoie doar de un tip de semănătoare.
  2. Informează-te! Caută soluții, inovații, mergi la seminarii, ateliere din domeniu.
  3. Muncește în rând cu lucrătorii – nimeni nu se va implica atât cât poți și știi tu, dar tu trebuie să știi cum au loc toate procesele.

Și pe final, agricultoarea a dat probabil cel mai prețios sfat:

„Dintr-un an de activitate ai să înțelegi dacă acest domeniu este sau nu pentru tine. Dacă nu te regăsești, renunță! Dacă simți că nu este locul tău aici, dacă nu vei renunța din prima, vei renunța mai târziu, dar s-ar putea să te coste mult”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›