Ala Popa, producător de legume din raionul Teleneşti, satul Negureni, creşte un spectru larg de legume, roşii, conopidă, varză, morcov, ceapă, precum şi broccoli pe o suprafaţă totală de 50 de hectare.
„Am început să produc broccoli acum 3 ani, considerând că este o cultură de perspectivă, solicitată pe piaţă. Anul acesta suprafaţa pe care creştem broccoli este de 70 de ari”, afirmă Ala Popa.
Seminţele utilizate pentru însămânţare sunt de import. Le procură de la distribuitori oficiali ce prezintă certificate de calitate şi conformitate. Cantitatea de seminţe variază, în dependenţă de numărul de plante planificate pentru un hectar.
„Din experienţa pe care o am, pot spune că densitatea optimă este de 35-55 de mii de plante/hectar. Respectarea acestei densităţi permite obţinerea unei recolte înalte şi calitative. La fel, am atras o atenţie deosebită la alegerea soiului pentru cultivare. Dacă nu respectăm momentul optim de semănat şi persistă temperaturile înalte, se formează florile şi nu se mai poate cultiva. Astfel, trebuie alese soiuri timpurii, care să fie cultivate până la venirea verii, sau tardive care se cultivă toamna”, a spus producătoarea.
Pentru a obţine recoltă, în condiţiile climaterice ale ţării noastre, este necesară irigarea culturii, iar pentru a evita pierderile de apă, se recomandă irigarea prin picurare. Instalarea sistemului de irigare în această gospodărie, a fost posibilă datorită suportului USAID/APM.
„Pe parcursul perioadei de vegetaţie, probleme nu prea întâlnim, iar tratamentele efectuate sunt identice cu cele aplicate la varză. În cazul respectării tehnologiei de cultivare, prelucrării calitative a solului şi combaterii la timp a bolilor şi dăunătorilor puteţi conta pe o recoltă bogată”, explică Ala Popa.
Realizarea producţiei obţinute nu este o problemă, deoarece cantitatea produsă este relativ mică, astfel toată recolta este destinată supermarketurilor din ţară. Preţul de realizare variază de la 15 la 30 de lei/kilogram, în dependenţă de perioadă, iar potenţialul productiv de până la 25 de tone/hectar.
„Cred că agricultura în Moldova are viitor, dar producătorii au nevoie de susţinere din partea statului, ceea ce sperăm că se va realiza în timpul apropiat ”, susţine producătoarea.
Ala Popa are planuri mari pe viitor, doreşte o cameră frigorifică pentru a putea păstra recolta şi a o realiza în perioadele mai avantajoase ale anului. Consumul de broccoli este recomandat tuturor în alimentaţie, fiecare om are nevoie de aportul de substanţe adus de această legumă în organism.
Comentarii