‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlexander Koss: Am hotărât să creștem producția de sfeclă pe terenurile Agro-SZM

Alexander Koss: Am hotărât să creștem producția de sfeclă pe terenurile Agro-SZM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea sfeclei de zahăr prin tehnologii moderne este o afacere profitabilă, chiar și ținând cont de intensitatea capitalului acestora, consideră Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al companiei moldo-germane „Südzucker Moldova”.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a spus că compania producătoare de zahăr pe care o conduce a hotărât să sporească producția de sfeclă pe terenurile întreprinderii sale „Agro-SZM”.

„Ca și mai înainte, suntem gata să împărtășim practicile agrotehnologice avansate cu partenerii noștri agricoli – cu cei care sunt gata să investească în cultivarea intensă a sfeclei de zahăr. Credem că doar un astfel de model de producție va asigura prosperitatea sectorului agrar în Moldova”, a subliniat Koss.

Managerul „Südzucker Moldova” a remarcat că pe terenurile de sfeclă de zahăr ale „Agro-SZM” se respectă cu stricteţe tehnologia agricolă avansată de cultivare a sfeclei: aplicarea fracționată a îngrășămintelor de bază, a suplimentelor, prelucrarea culturilor cu întreg spectrul de pesticide de până la 5-6 ori pe sezon.

‹ adv ›

Potrivit lui, acestea sunt cheltuieli semnificative: costurile „Agro-SZM” pentru cultivarea sfeclei au crescut în ultimii ani până la 23-25 mii lei/ha, iar la unele terenuri luate recent în arendă cheltuielile ajung până la 27-28 mii lei. Cu toate acestea, în 2018, productivitatea sfeclei pe câmpurile „Agro-SZM” a fost în medie cu 8-10 t/ha mai mult decât pe câmpurile întreprinderilor vecine, care „economisesc” resurse pentru cultivarea ei.

„Intensificarea producției de sfeclă de zahăr este o muncă permanentă asupra reducerii preţului de cost al zahărului nostru. Dar acesta, chiar și în timpuri grele ca acum, este corelat cu prețurile la care vindem producţia noastră – atât pe plan intern, cât și pentru export”, a declarat președintele Consiliului „Südzucker Moldova”.

El consideră că în Uniunea Europeană probabil nu vor mai exista prețuri înalte la zahăr (până la 600 euro pentru o tonă).

„Mai devreme sau mai târziu, echilibrarea pieței pe direcția corespunderii prețului de vânzare cu preţul de cost se va întâmpla. Între timp, trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne menține pozițiile tradiționale în România și CEFTA, precum şi să căutăm noi piețe de desfacere”, a spus Alexander Koss.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›