‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexandru Casap: „Implementarea soluțiilor IT în procesul de producție, va contribui la sporirea calității,...

Alexandru Casap: „Implementarea soluțiilor IT în procesul de producție, va contribui la sporirea calității, productivității și eficienței în agricultură”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alexandru Casap, un tânăr de 34 de ani, care la moment este anul 3 la Universitatea Tehnică, specialitatea Ingineria Software, asta după ce a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. În anul 2 a început să studieze domeniul dronelor și utilizarea lor, inclusiv în agricultură.

La moment, depune efort pentru a promova sectorul dronelor în țară și lucrează la un proiect de integrare a dronelor în agricultură.

Cum au reacționat părinții la alegerea specialității?

„Desigur, părinții mi-au înțeles alegerea, dar cei mai mari susținători în ideile de afaceri pe care le dezvolt sunt soția și copilul”.

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Nu sunt sigur, întotdeauna mi-a plăcut ceea ce am făcut, de la pasiunea în automotive până în prezent tehnologii informaționale”.

Ce visai să devii când erai mic?

„De mic copil aveam mai multe pasiuni pornind de la polițist, arhitect și pilot”.

Cât de greu a fost să te angajați după absolvire?

„Am început să muncesc chiar din anii de facultate la ASEM, unde după absolvire am avut o experiență bogată în domeniul automotive. Nu a fost deloc greu să găsesc jobul, pentru că știam ce vreau și am depus efort maxim să-mi ating scopul și nu în ultimul rând, mi-a plăcut mult ceea ce fac”.

Cum ai găsit jobul actual?

„În iunie 2019 am creat propria companie, care are ca scop cercetarea și dezvoltarea soluțiilor inovative, dar și integrarea tehnologiilor informaționale în diferite domenii, inclusiv agricultură”.

Care competențe ți-au fost cele mai utile?

„Perseverența, pasiunea pentru tehnologii și inovații”.

Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să te adaptezi?

„Fiind antreprenor în toată ziua te confrunți cu provocări de a avansa față de ziua precedentă, ceea ce este foarte interesant, dar în același timp trebuie să ai încredere în ceea ce faci”.

Cum crezi, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Din cauza preconcepțiilor că aceasta este o muncă neimportantă și neinteresantă, dar eu sper că domeniul dronelor va contribui la schimbarea acestor preconcepții”.

Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?

„Cred că cu eforturile comune dintre sectorul privat și sectorul public, inclusiv universitățile.Totodată, avem nevoie și de o viziune comună spre ceea ce tindem”.

Ce părere ai despre agricultura din Moldova?

„Agricultura în Republica Moldova, deși este în proces de dezvoltare în scopul sporirii productivității, eficienței și calității, este încă subdezvoltată. Această stare de facto este caracteristică pentru majoritatea producătorilor. Implementarea soluțiilor IT la diferite etape ale procesului de producție, recoltare, prelucrare și vânzare ar putea contribui la sporirea calității și productivității, dar și eficienței în acest domeniu. Cu toate acestea, lipsa cunoștințelor, dar și abilităților agricultorilor de a aplica aceste tehnologii, reprezintă un impediment major de dezvoltare a agrotech”.

Ce oportunități ți-a oferit locul actual de muncă?

„Să dezvolt și integrez în diferite domenii soluții inovative”.

Planuri de viitor?

„De a integra dronele agricole în agricultura din Republica Moldova, inclusiv la nivel de legislație, dar și dezvoltarea sectorului agricol prin integrarea altor tehnologii noi”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Să-și urmeze visurile și să creadă în ei”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›