Una din cele mai importante ramuri a sectorului zootehnic este ramura bovinelor pentru lapte, care în ultimii ani a înregistrat o descreștere continuă, la fel ca și întreg sectorul.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale acestui an, numărul de bovine crescute în întreprinderile agricole şi gospodăriile particulare a scăzut cu peste un procent, de la aproximativ 108 mii la 106 mii de capete.
Reanimarea sectorului este necesară pentru a asigura întreprinderile industriale cu materie primă, dar și populația cu produse alimentare. Puținele ferme de bovine și gospodăriile particulare sunt cele care asigură circa 50% din producția totală necesară a țării, alte 50% se importă.
Alexandru Gnatiuc din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, este unul dintre producătorii care investește în dezvoltarea fermei de bovine pe care a moștenit-o de la tatăl său și consideră că, dacă fermierii care lucrează în acest domeniu vor fi susținuți, atunci există șanse de a reînvia ramura de producere a laptelui.
Alexandru povestește că, zilnic, la ferma de vaci pe care o administrează, se produc până la 4 tone de lapte pe care îl comercializează fabricilor de procesare.
Crește 3 rase de vaci Holstein, Jersey, Simmental, care sunt cele mai productive. O parte din animale au fost procurate, în anul trecut, din România. Producătorul spune că fiecare fermier trebuie să decidă ce rase crește în dependență de așteptările pe care le are de la afacerea sa.
Pe parcursul anilor au beneficiat și de subvenții din parte statului, inclusiv per cap de animal, acum speră că va fi aprobat și Regulamentul despre care a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și anume achitarea subvențiilor per litru de lapte.
Fermierul spune că planifică să-și mărească numărul de animale, astfel că va fi necesar să mai cumpere și teren agricol, pentru a putea asigura ferma complet cu hrană proprie.
Un alt aspect care urmează a fi dezvoltat de către Alexandru Gnatiuc este producerea laptelui bio, pentru aceasta circa 100 de ha de teren agricol, la moment, se află în conversie.
Pentru a reanima sectorul zootehnic este nevoie de multă muncă, investiții și susținere, mai spune producătorul.
La final, Alexandru Gnatiuc a adăugat că tot ceea ce face, face din dragoste pentru domeniul în care activează.
„Am investit mult și acum nu mai avem niciun drept să facem pași înapoi”.
Comentarii