‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAlexandru Gnatiuc, fermier cu 300 de vaci: „Dacă vom fi susținuți, există șanse să...

Alexandru Gnatiuc, fermier cu 300 de vaci: „Dacă vom fi susținuți, există șanse să reanimăm sectorul laptelui”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Una din cele mai importante ramuri a sectorului zootehnic este ramura bovinelor pentru lapte, care în ultimii ani a înregistrat o descreștere continuă, la fel ca și întreg sectorul. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale acestui an, numărul de bovine crescute în întreprinderile agricole şi gospodăriile particulare a scăzut cu peste un procent, de la aproximativ 108 mii la 106 mii de capete. 

Reanimarea sectorului este necesară pentru a asigura întreprinderile industriale cu materie primă, dar și populația cu produse alimentare. Puținele ferme de bovine și gospodăriile particulare sunt cele care asigură circa 50% din producția totală necesară a țării, alte 50% se importă.

‹ adv ›

Alexandru Gnatiuc din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, este unul dintre producătorii care investește în dezvoltarea fermei de bovine pe care a moștenit-o de la tatăl său și consideră că, dacă fermierii care lucrează în acest domeniu vor fi susținuți, atunci există șanse de a reînvia ramura de producere a laptelui. 

„Activitatea noastră a fost începută de tatăl meu în anul 2006, la moment administrez și dezvolt ceea ce a reușit el să pună pe roate. Inițial, tata a procurat terenuri și a construit ferma de bovine. La început se ocupa cu creșterea și îngrășarea taurinelor, dar s-a dovedit că nu este tocmai rentabil așa că a decis să crească vaci pentru lapte. Afacerea a crescut treptat, iar la moment avem circa 300 de vaci, dintre care 170 sunt vaci mulgătoare”. 

Alexandru povestește că, zilnic, la ferma de vaci pe care o administrează, se produc până la 4 tone de lapte pe care îl comercializează fabricilor de procesare.

Crește 3 rase de vaci Holstein, Jersey, Simmental, care sunt cele mai productive. O parte din animale au fost procurate, în anul trecut, din România. Producătorul spune că fiecare fermier trebuie să decidă ce rase crește în dependență de așteptările pe care le are de la afacerea sa.

„Doar la fermă lucrează 9 persoane, iar la prelucrarea terenurilor agricole încă 13. Deținem și peste 1000 de ha de teren arabil pe care creștem cereale pentru hrana animalelor, dintre care 84 de hectare sunt numai cu lucernă. Această suprafață este suficientă, la moment, pentru numărul de animale pe care îl avem”. 

‹ adv ›

Pe parcursul anilor au beneficiat și de subvenții din parte statului, inclusiv per cap de animal, acum speră că va fi aprobat și Regulamentul despre care a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și anume achitarea subvențiilor per litru de lapte

„Acest suport ne-ar ajuta foarte mult”, menționează Alexandru.

Fermierul spune că planifică să-și mărească numărul de animale, astfel că va fi necesar să mai cumpere și teren agricol, pentru a putea asigura ferma complet cu hrană proprie.

„Dacă ajungi să cumperi hrană pentru animale, atunci nu mai este niciun sens în afacerea ta. Este destul de costisitor, dar nici nu prea ai de unde să o cumperi, seceta din ultimii ani creează mari probleme la acest capitol”.  

Un alt aspect care urmează a fi dezvoltat de către Alexandru Gnatiuc este producerea laptelui bio, pentru aceasta circa 100 de ha de teren agricol, la moment, se află în conversie.

„Folosesc doar îngrășăminte naturale, adică bălegarul de la fermă. Ne propunem să oferim consumatorilor un produs natural, sigur, de cea mai înaltă calitate. În plus, pentru fiecare fermieri care are o afacere zootehnică este foarte importantă sănătatea animalelor, astfel că ne dorim să creăm toate condițiile necesare ca animalele să se simtă bine și să producem lapte de calitate. Avem angajat un medic veterinar care are grijă de sănătatea bovinele noastre”. 

‹ adv ›

Pentru a reanima sectorul zootehnic este nevoie de multă muncă, investiții și susținere, mai spune producătorul. 

„Pentru noi fermierii orice ajutor este binevenit, pentru că sectorul în care activăm este foarte vulnerabil, avem încă foarte multe de realizat”. 

La final, Alexandru Gnatiuc a adăugat că tot ceea ce face, face din dragoste pentru domeniul în care activează.

„Am investit mult și acum nu mai avem niciun drept să facem pași înapoi”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›