Ion Cazacu practică de 22 de ani grădinăritul ecologic și permacultura. Experimentează și își perfecționează continuu cunoștințele, pe care le împărtășește cu drag, pe înțelesul fiecăruia.
A absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, fiind de specialitate inginer mecanic, mai târziu a studiat în Țările de Jos, Olanda sursele de energie alternativă. Fiind acolo a avut fericita ocazie să-l viziteze pe Sepp Holzer – marele promotor al permaculturii.
Dragostea față de pământ o are de la părinți și bunei, bunelul său fiind agronom.
În perioada sovietică a activat la depozitul de îngrășăminte și produse chimice din Bălți, de unde erau ulterior aprovizionate colhozurile.
Iar în urma unei intoxicații grave a întregii familii cu cartofi noi, Ion Cazacu a realizat că lucrurile nu merg bine în agricultura tradițională. Și a decis să crească chiar el produse sănătoase pentru familia sa.
Și-a amintit că în timp ce învăța la școala agricolă din Grinăuți, Ocnița, a auzit de la oamenii în vârstă despre agronomul Ivan Ovsinskii, după tehnologiile căruia se obțineau rezultate remarcabile.
După ani de cercetări și experimente în grădina de pe lăngă casă cât și pe terenul său de câteva ha din Bălți, Ion Cazacu reușește să obțină rezultate frumoase.
Cunoștințele obținute le diseminează celor interesați de grădinăritul prietenos mediului prin intermediul paginii sale.
În prezent, lucrează la o carte scrisă și ilustrată de dumnealui, unde explică minuțios și în limbaj accesibil cunoștințele care le-a acumulat.
Principiile grădinăritului sănătos de la Ion Cazacu
- Structura solului formează masa organică, rădăcinile și vietățile din sol cu reacțiile de fertilizare. Săpatul și aratul adânc este calea de a pierde structura solului.
- Solul curat este un sol muribund. Adevăratul sol natural, este cel din pădure, de pe pășune, răzorul acorerit cu masă organică, câmpul unde sideratele au fost cosite și tocate, iar rădăcinile au rămas nederanjate. Solul este acolo, unde se păstrează continuu viața din sol.
- Buruienile merită un monument de recunostință. De ce? Sunt rezistente, viguroase, mereu sănătoase și se înmulțesc vertiginos, ca să salveze și să mențină viața din sol, acolo unde a fost afectat, fie prin arătura, fie cu chimicale.
- În natură nu există boli și dăunători. Diversitatea ecologică, menține imunitatea plantelor și fertilitatea solului. Anume în sol are loc nutriția și se produc antibiotice naturale în urma proceselor și reacțiilor care există în natură până nu vin în „ajutor” chimicatele. Otrava puternică ucide, nu protejază. Plantele pe solul bolnav, se îmbolnăvesc ușor, sunt sensibile la orice stresuri, necesită irigare și hrană permanentă.
- Solul trebuie să fie mulcit sau doar afânat la maxim 5 cm adâncime. La această adâncime vaporii de apă din aerul care pătrunde liber din atmosfera în sol și invers, se transformă în rouă, în urma reacției dintre două temperaturi cu diferența de 10-12 grade, astfel avem irigare naturală.
Este o reacție naturală, exact așa cum se depune apa pe o sticlă rece scoasă din frigider. Mai adânc de 5 cm se află miile de km de capilare, create de râme, rădăcinile plantelor, prin care se mișcă liber gazele.
Este zona bacteriilor aerobe, a fungilor. Aici sunt condițiile perfecte de formare a nutrienților asimilabili pentru plante.
- Utilizarea culturilor siderate este esențială pentru sănătatea solului.
- Maceratele din diverse plante salvează culturile în cazul invaziilor de anumite insecte, deoarece maceratul le crează condiții nefavorabile. Concomitent avânt rol de fertilizant natural.
- Cărările din grădină sunt rezerva de substanțe organice pentru anii următori.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.