‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexei Tătaru, tânăr fermier: Cea mai mare provocare în agricultură este lipsa siguranței în...

Alexei Tătaru, tânăr fermier: Cea mai mare provocare în agricultură este lipsa siguranței în ziua de mâine

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Alexei Tătaru este un tânăr fermier, care alături de tatăl său și alți 4 fondatori, gestionează peste 1000 de hectare de teren agricol, pe care cultivă, cereale cum ar fi grâu, orz, porumb. În plus, mai au câteva hectare de viță-de-vie și o fermă de porcine în satul Gradiște, raionul Cimișlia.

Tânărul spune că, în mare parte, ceea ce produc este destinat comercializării directe, pentru că nu dispun de utilaje pentru a iniția procesarea. 

„Compania tatălui a fost fondată prin anul 1999, împreună cu alți 7 fondatori, dar în timp au rămas doar 4 activi și aceasta creează anumite dificultăți, mai ales atunci când vorbim despre accesarea creditelor de la băncile comerciale. Cert este faptul că, fără credite nu cred că am putea supraviețui”.

Alexei și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice, facultatea Statistică și previziuni economice, deși tatăl său a insistat să urmeze o specialitate agrară, tânărul recunoaște că nu a găsit încă motivația necesară, dar nu exclude posibilitatea de a reveni pe băncile unei instituții de învățământ cu profil agricol. 

„Există dorința de a studia în domeniul agricol, dar la moment, „motorul” afacerii noastre este tata, care speră că eu voi continua ceea ce el a pus pe picioare. Cea mai mare provocare pentru ramura agricolă este lipsa siguranței în ziua de mâine, lipsa unei previziuni că investiția pe care o faci va aduce rezultatul dorit.

Compania noastră și nu doar, cred că în această situație sunt multe alte companii din țară, nu avem bani lichizi pe care am putea să-i reinvestim. Agricultorii sunt lăsați singuri în fața problemelor cu care se confruntă. Deși, atunci când ne-am unit mai mulți fermieri și am arătat statului că suntem o forță, au fost  întreprinse anumite acțiuni, dar de scurtă durată. Acum însă, asistăm la multe promisiuni, dar fără a simți și rezultatul acestora”.

Cu toate aceste provocări, tânărul spune că plecarea peste hotare o privește mai mult ca pe o oportunitate de a călători, experimenta și nu ca o șansă de a câștiga bani. 

„Acolo unde ai rădăcinile, acolo trebuie să înflorești, sau, cum vor evolua lucrurile în țara noastră depinde și de noi. În ultimii ani au crescut salariile, cel puțin la noi în companie se achităm mai mult, dar aceasta este puțin pentru a motiva oamenii să rămână acasă. Avem nevoie de mult mai multe oportunități și susținere din partea statului”.

În companie activează 27 de persoane, dar se simte o tendință de descreștere a numărului de angajați. 

„Nu am fost afectați de exodul populației, unele procese au fost optimizate. Eu sunt cel mai tânăr angajat și mai este o persoană de până la 40 de ani, în rest, toți sunt cu vârsta de peste 50 de ani, este clar că acești oameni nu vor pleca peste hotare”.  

Sectorul agricol este unul din puținele sectoare care beneficiază de suportul statului prin subvenționare și acesta este un lucru benefic, spune Alexei. 

„Totul depinde de așteptările pe care le ai, de investițiile pe care le faci. Cu toate acestea, mai bine decât nimic, totuși susținerea aceasta este importantă și necesară pentru agricultori. Desigur că, dacă facem comparație cu țările europene, subvențiile primite la noi sunt mici”.

‹ adv ›

Acasă îl ține familia, povestește tânărul, pentru că banii din afacere sunt puțini. 

„Anul 2022 a fost o lecție mare pentru fermieri, credeam că dacă am avut un an roditor în 2021, la fel va fi și în 2022, dar seceta a compromis o mare parte din recolte. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii, să ne adaptăm condițiilor climaterice.

În plus, prețurile la fertilizanți, produse de uz fitosanitar au fost foarte mari, ceea ce a crescut și mai mult presiunea asupra producătorilor agricoli. În anul 2022, am insistat ca să nu comercializăm imediat cerealele, ci să le depozităm și să le vindem mai târziu, acum nu știu dacă a fost cea mai bună decizie. Cu toate acestea, la moment, mai avem puține cereale pe stoc”.

Pe final, Alexei Tătaru, a menționat că, dacă statul își dorește ca tinerii să rămână acasă și să dezvolte afaceri, trebuie să elaboreze politici de susținere, strategii care să prevadă o siguranță pentru cei care vor investi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›