Aliona Morari este antreprenoarea ce se ocupă de producerea nutreţurilor combinate în cadrul SRL „RĂILEAN-PLUS” din raionul Ialoveni, satul Bardar. Ideea i-a venit spontan, dar și din necesitate, neavând cu ce-şi hrăni animalele întreţinute pe atunci.
„Ideea de a produce nutreţuri combinate a venit în urma câtorva ani de activitate în domeniul creşterii păsărilor şi animalelor. Pe piaţa din Republica Moldova nu exista hrană de calitate pentru animale şi am decis s-o producem noi. Utilajul a fost importat din Uniunea Europeană. Iniţial, am vizitat mai multe întreprinderi de acolo care se ocupau cu producerea nutreţilor şi am aplicat tehnologiile moderne văzute la noi în ţară. Utilajul pe care îl aveam nu era de o calitate bună, astfel, cu timpul l-am schimbat pe unul mai performant”, a spus producătoarea.
Afacerea au început-o din proprii bani, apoi au luat credite. Profitul pe care îl câştigau era investit în procurarea tehnicii mai avansate şi a altor utilaje necesare producerii. Iar primul suport pe care l-au obţinut a fost de la Programul PARE 1+1. Nutreţurile sunt ultilizate drept hrană pentru cabaline, ovine, păsări, porcine, peşti şi chiar câini.
„La început am avut nevoie de 600 de mii de lei, astfel am apelat la împruturi bancare. Suprafaţa pe care este amplasată întreprinderea este de 350 m2, iar materia primă utilizată pentru producere este cumpărată de la agricultorii de la noi din ţară. Utilizăm practic toate culturile fitotehnice: grâul, porumbul, soia, ovăzul, mazărea şi altele. Produsele sunt accesbilie tuturor fermierilor, avem hrană practic pentru toate animalele crescute în gospodării”, a explicat Aliona Morari.
Ambalarea se realizează la cererea clienţilor, în saci de 20-40 de kilograme, iar pentru fermele mari, nutreţul este încărcat în remorci, apoi descărcat într-un buncăr ce distribuie hrana direct către animale. Principala problemă întâlnită de către producători, era lipsa materiei prime în perioada de vară. Acum aceştia fac rezerve de silozuri din toamnă, pentru a fi asiguraţi pe întreaga perioadă a anului.
„În cadrul întreprinderii avem şi un punct de realizare, altul fiind amplasat în Chişinău. Preţurile de realizare diferă, spre exemplu, nutreţul Start utilizat în alimentaţia păsărilor şi animalelor costă 8 lei/kg, iar preţul mediu este de 5 lei/kg. Concentratele costă mai scump, iar şroturile relativ mai ieftin. Suprafaţa pe care este amplasată întreprinderea este suficientă, astfel dorim să ne extindem din contul produselor moderne. Iar pentru a realiza acest obiectiv vizităm întreprinderi performante din afara ţării”, a menţionat antreprenoarea.
Producătoarea are planuri mari pe viitor. Acum au început construcţia unei fabrici la care vor produce un adaos alimentar. Iar aceasta va funcţiona, deja la toamnă.
„Sperăm că Premixul va avea succes pe piaţa Moldovei, deoarece este solicitat de către cumpărători. Acest supliment, la moment, este importat de peste hotare şi de ce să nu-l fabricăm noi, dacă avem toate la-ndemână. Tehnologia de producere o cunoaştem, iar agricultorii ne furnizează materie primă de calitate. Pe viitor planificăm să exportăm. Pentru cei ce doresc să se ocupe cu producerea nutreţurilor recomand să se axeze pe calitate şi să-şi procure din start utilaje performante, pentru a nu avea cheltuieli suplimentare, să studieze piaţa şi cerinţele clienţilor, doar astfel succesul este garantat”, a conchis producătoarea.
Întreprinderea are succes pe piaţa locală, producătorii se bucură de fidelitatea clienţilor, iar cumpărătorii sunt mulţumiţi de produse şi de rezultatele pe care le obţin în urma utilizării lor. Tot mai multe femei sunt implicate în afaceri din domeniul agriculturii, iar succesul acestora demonstrează că totul este posibil, deoarece un produs calitativ este mereu solicitat.
Comentarii