Alți 25 de migranți moldoveni intenționează să-și deschidă o afacere în țară. Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat 25 de cereri noi de finanțare. Suma cumulativă a finanțării este de 4,5 milioane de lei, care vor atrage investiţii în valoare de 12,28 milioane de lei.
Potrivit Ministerului Economiei, cinci întreprinderi planifică investiții în activități de producție în domenii ca producerea de combustibili din biomasă solidă, mobilă, palete și ambalaje din lemn.
Nouă întreprinderi planifică afaceri în domeniul serviciilor, printre care reparația cazangeriilor, tipografie, instalarea pardoselilor, servicii stomatologice etc.
Alte 10 afaceri vor fi lansate în sectorul agricol și prevăd procurarea tehnicii agricole, construcția de sere sau ferme zootehnice, sau activități de apicultură.
De asemenea, au fost depuse cereri de finanțare în domeniul construcțiilor și de dezvoltare a unei pensiuni agro-turistice.
Cei mai activi sunt întreprinderile din Regiunea de dezvoltare Centru, fiind depuse cereri din raioanele Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Șoldănești și mun. Chișinău, urmată de Regiunea de dezvoltare Sud cu raioanele Cimișlia, Ștefan-Vodă și Cahul.
În această perioadă doar două întreprinderi din Regiunea de nord – Bălți și Soroca – au depus cereri de finanțare în cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1.
În cadrul ultimului apel, desfășurat în perioada 16 mai – 14 iunie a.c., Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a colectat 28 de cereri de finanţare nerambursabilă.
Reamintim că, pentru anul curent, Programul PARE 1+1 are un buget de 32 de milioane de lei, destinați acordării de granturi în mărime de 50% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 200.000 de lei.
Comentarii