Şirul falimentelor din industria vinicolă continuă. Încă două vinării cu tradiţie au fost declarate falite şi vor fi lichidate.
Astfel Curtea de Apel Bălţi a decis pe 25 martie 2016 să aprobe raportul final şi bilanţul de lichidare a Fabricii de Vinuri din Teleneşti prezentat de lichidatorul Petru Rusu. Instanţa a decis să înceteze procesul simplificat de faliment şi să radieze întreprinderea.
Potrivit Mold-Street, fabrica de Vinuri din Teleneşti la care şi statul mai deţinea vreo 7% nu mai activează şi nu mai prezenta rapoarte financiare de câţiva ani.
În cazul Costeşti Vin SRL, Curtea de Apel Chişinău a decis pe 29 februarie 2016 să treacă la procedura de faliment în vederea lichidării patrimoniului şi dizolvării companiei.
Lichidator a fost desemnat Tudor Ambrosi, care va începe procedurile de valorificare a activelor rămase. De notat că Costeşti Vin are patru fondatori – Dumitru, Natalia şi Nicolae Bivol şi Mihail Diaconu.
În ultimii ani Costeşti Vin era într-un litigiu cu Moldindconbank, care a scos şi vândut o parte din activele fabricii, inclusiv utilajul de producţie a unei firme controlate de afacerişti bulgari şi locali.
În ultimii zece ani ca urmare a embargoului rusesc au intrat în faliment şi au fost lichidate peste 60% din fabricile de vinuri.
În 2006, embargoul rus a redus exporturile producţiei vinicole de 5,5 ori, în comparaţie cu anul precedent.
Restricţiile impuse de Rusia din septembrie 2013, a provocat în anii 2014-2015 o scădere cu circa 40% a exporturilor de băuturi alcoolice.
Comentarii