Agricultura Republicii Moldova este într-o dezvoltare dinamică și ține cont de evoluția piețelor din regiunea mării Negre și a Europei în speță. Situația, la moment, indică o valorificare net superioară a valorificării terenurilor agricole comparativ cu anii 2005 – 2010, un indice sporit al consolidării și prelucrării terenurilor aflate în rezervele primăriilor.
Culturile tradițional cultivate în țara noastră prezintă un nivel scăzut de rentabilitate, cuprins între 50 – 250 euro per hectar, oscilațiile fiind dependente de cultura cultivată (cereale/tehnice oleaginoase), recolta obținută, condițiile de mediu și prețurile dictate de exportatori.
În acest context, cultivarea alunului a devenit o activitate foarte rentabilă. Perioada de fructificare economică la plantele de alun ajunge până la 50 de ani de recoltă stabilă, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Producătorilor de Alune din Republica Moldova (APARM).
Tehnologia relativ simplă de cultivare, cu un randament mediu de recoltare – circa 2 000 kg, fac din cultivarea alunului o adevărată istorie de succes.
Înființarea livezilor de alun
Datele Asociației Producătorilor de Alun din Moldova denotă faptul că, această cultură a depășit poziția de cultură de nișă, anul 2019 fiind anul în care suprafețele cultivate au depășit pragul de 1000 ha. Suportul statului a fost la fel pe măsură, fermierii ridicînd în perioada 2009-2019 peste 12 milioane lei.
2018 – 2019 – revoluția cultivării alunului
Doar în ultimii doi ani suprafețele înființate cu alun și subvenționate sunt de 460 de hectare cu o valoare a subvenției de cca 8,3 milioane lei. APARM precizează că alte cca 50 ha au fost plantate de mici fermieri care nu au solicitat subvenții. În aceasta perioadă, a scăzut foarte mult ponderea materialului săditor autohton, 87 la sută din suprafețele înființate utilizând soiuri italiene, omologate la fel de membrii APARM.
Exportul de alune
În perioada 2016 – 2020 alunele moldovenești au fost livrate către procesatorii industriali din Italia, în exclusivitate de către Asociația Producătorilor de Alune din Moldova. Cantitățile furnizate sunt mai mult pentru a menține relațiile cu cumpărătorii până la creșterea volumului.
Sunt prognozate pentru următorii 5-7 ani cantități de 1500 tone/an. Acum exporturile variază între 22 și 80 tone pe an, iar prețul oferit producătorului între 40 și 50 lei. În premieră, în luna ianuarie curent a fost exportat primul lot de alune soiuri italiene – 2000 kg. Procesatorii italieni au rămas foarte mulțumiți, oferind pe acest lot un preț de 2,5 euro/kg.
Articol realizat de Ivan Guci, Președintele APARM Moldova
Comentarii