‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAm înlocuit arătura solului cu scarificarea, sunt mulțumit - beneficiar grant Programe IFAD

Am înlocuit arătura solului cu scarificarea, sunt mulțumit – beneficiar grant Programe IFAD

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ion Brânza acum aproape zece ani a decis să lanseze o afacere în agricultură de la „zero”, optând pentru cultivarea culturilor de câmp. Puțin câte puțin, investind și dezvoltând pe parcurs afacerea, a ajuns la suprafața de peste 450 de hectare și la asigurarea parțială a tehnicii necesare pentru realizarea lucrărilor în câmp. 

În ciuda provocărilor tot mai mari ce vin an de an, inclusiv cele generate de schimbările climatice, Ion Brânza spune că este mulțumit de faptul că a reușit să dezvolte o afacere și caută soluții pentru a-și optimiza activitatea. 

Mai mult, a reușit să creeze și șapte locuri de muncă, atât de necesare în mediul rural, unde oportunități de angajare sunt destul de puține. 

„Greutățile în agricultură nu se termină niciodată, astfel încât trebuie mereu să ții mâna pe puls. Începând de la secete și finalizând cu prețurile la îngrășăminte, motorină și alte inputuri în agricultură, toate ne afectează direct profitabilitatea afacerii. Pe de altă parte, prețurile la producția obținută sunt mici. De aceea, ne orientăm spre a optimiza la maxim costurile”, explică Ion Brânza. 

Precum am menționat, una dintre problemele cu care se confruntă fermierul este necesitatea adaptării producerii la schimbările climatice, ori secetele frecvente își lasă tot mai mult amprenta asupra afacerii. 

De la diversificarea culturilor din asolament, la reducerea treptată a lucrărilor solului, Ion Brânza este mereu în căutarea soluțiilor. Acum trei ani a decis să achiziționeze un scarificator, pentru a înlocui lucrarea tradițională a solului – arătura. La câțiva ani distanță de la înlocuirea lucrării, spune că a observat avantajele perturbării mai mici a solului. 

„Afânarea adâncă a solului, fără întoarcerea brazdei, este o lucrare ce influențează starea culturilor atunci cand condițiile climatice nu sunt total favorabile, precum cele din ultimii ani. Scarificarea permite spargerea stratului impermeabil de sol pentru a permite infiltrarea apei și a aerului din straturile superioare”. 

Studiile agronomice arată că efectele pozitive se remarcă după primii ani de executare a lucrării și constau în creșterea porozității, modificarea caracteristicilor solului, cum ar fi volumul de sol, capacitatea totală pentru apă, permeabilitatea și creșterea activității biologice din sol. 

‹ adv ›

Pentru achiziționarea utilajului a apelat la suportul proiectului UCIP IFAD. 

„La achiziționarea utilajului, mi-au fost explicate avantajele oferite de către UCIP IFAD și am optat pentru grantul oferit de către acest program. Am primit banii în nici două luni. Recomand și altora să opteze pentru suportul acordat în cadrul Programelor IFAD”, a conchis Ion Brânza. 

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD acordă suport financiar producătorilor agricoli sub formă de granturi, pentru implementarea iniţiativelor de adaptare la schimbările climatice în activităţile agricole după cum urmează:

  1. Pentru întreprinderi/persoane fizice înregistrate: 70% din costul investiției/tehnicii agricole, dar nu mai mult de 7 500 dolari SUA per beneficiar;
  2. Pentru cooperative: 50% din costul investiției/ tehnicii agricolă, dar nu mai mult de 15 000 dolari SUA per solicitant de grant.

Mai multe detalii aflați accesând acest link

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›