Atunci când alegeți amestecuri nutritive pentru producerea răsadurilor, trebuie să țineți cont de faptul că acestea trebuie să corespundă condițiilor:
- să fie bogate în substanțe nutritive;
- să fie ușor asimilabile de plante;
- să permită circulația apei, aerului;
- culoare închisă, pentru a absorbi cât mai multă lumină;
- lipsite de boli, dăunători;
- să aibă reacție neutră (în special pentru legumele din grupa verzei, castraveți, pepeni) sau ușor acidă pH 6-6,5.
În funcţie de specie şi scopul pentru care se folosesc amestecurile nutritive, acestea au diferite componente și în cantități diferite:
Important! Uneori, turba folosită la pregătirea amestecurilor necesită o corecție a acidității (se adaugă aproximativ 2 kg de var/m3) pentru a obține pH-ul de 6-6,5.
Vezi și Cum creștem răsadurile în pastile de turbă. Sfaturi.
Totodată, în amestecuri, în special în cele pentru repicarea răsadului pot fi adăugate îngrășăminte minerale (0,5-0,7 kg/m3 superfosfat, 0,2-0,4 kg/m3 sulfat de potasiu).
Pregătirea amestecurilor nutritive pentru răsaduri constă în: mărunţire, omogenizare,cernere, dezinfecţie, sporirea fertilităţii şi corectare a pH-ului. Înainte de folosire, mraniţa şi turba, se mărunţesc cu ajutorul maşinilor de mărunţit, se omogenizează.
În scopul îndepărtării impurităţilor (cioburi de sticlă, pietre, resturi vegetale grosiere-nemineralizate etc.) componentele se cern.
După pregătire, amestecurile nutritive se dezinfectează cu aburi sau substanțe chimice aprobate spre utilizare în acest scop.
Citește și despre Producerea răsadurilor de roșii și ardei – sfaturi utile.
Comentarii