Compania AMG Kernel SRL din orașul Soroca, care dispune de cea mai mare plantație de nuci din Republica Moldova, dar și din Europa, ce se întinde pe o suprafață de 800 de hectare, urmează ca până la începutul noului sezon de recoltare să inaugureze o nouă fabrică destinată prelucrării miezului de nucă și a derivatelor. Costurile acestui proiect sunt estimate la aproximativ 6 milioane de euro.
În cadrul unui seminar organizat la Soroca, Victor Guțu, directorul SRL Kernel, a explicat cum a început afacerea și atras atenția producătorilor prezenți asupra mai multor aspecte importante ce țin de realizarea unei investiții reușite.
„Fabrica de procesare preventivă a nucilor, a fost dată în exploatare acum 4 ani și a fost implementată cu suportul Proiectului Livada Moldovei. În sala mare au loc mai multe procese cum ar fi spălarea nucilor aduse direct din câmp, decojirea de coaja verde, uscarea. Tot în această sală sunt mai multe uscătoare, fiecare cu o capacitate de 12 tone. Totul este în regim automat. Cazangeria funcționează pe baza deșeurilor de la prelucrare, adică se folosește coaja de nuci, crengi. Nucile se usucă la temperatura de 36-37 de grade. Capacitatea acestei fabrici este de 1500 de tone pe sezon. Sezonul durează 45 de zile. În această hală lucrăm doar 2 luni pe an, după care fabrica este conservată”, a explicat Victor Guțu.
Cheltuielile pentru procurarea utilajului au fost subvenționate în mărime de 40%.
„Anul 2018 a fost un an destul de complicat pentru cultura nucului, iar calitatea miezului este destul de proastă, respectiv dacă spargem nuca și exportăm doar miezul nu prea avem de câștigat. La moment, este mult mai convenabil să exportăm nuci în coajă, pentru că înregistrăm același venit fără a avea anumite cheltuieli”, a mai adăugat directorul.
Întrebat cum este mai convenabil de exportat nucile, Victor Guțu a remarcat că nu are un răspuns sigur.
„Nu am un răspuns sigur cum este mai corect să exporți nuci, în coajă sau decojite. Trebuie să ne orientăm după piață, cred că a venit timpul să ne gândim mai întâi unde vom vinde, după care să facem investiția, pentru că piața ne dictează ce trebuie să producem și cum”.
Noua fabrică va fi destinată prelucrării miezului de nucă și a derivatelor, încă nu este finalizată, dar speră conducătorul că, până la începerea noului sezon de producere să fie inaugurată.
„În anul 2018 am început un alt proiect ce presupune o fabrică ce dispune de frigider cu o capacitate de o mie de tone și o încăpere pentru spargerea nucilor. În această hală ne propunem să prelucrăm miezul de nucă, adică să se realizeze caramelizarea și producerea uleiului din miez de nucă presat la rece. Fabrica încă nu este finalizată, urmează montarea liniilor, separatoarelor cu fotoelemente, dar și alte lucrări. Sperăm că până la începutul sezonului să încheiem construcția. Capacitatea acestei fabrici este de 5 mii de tone anual. După suprafața de livadă pe care o avem credem că circa 3000 de tone să fie materie primă proprie, iar 2000 de tone le vom achiziționa de la agenții economici din regiune. Frigiderul are o capacitate de o mie de tone, universal cu atmosferă controlată și în el vom păstra miezul de nucă o perioadă mai îndelungată”.
Miezul de nucă poate fi păstrat o perioadă mai îndelungată de timp, fără a-și schimba calitățile, dacă se asigură o temperatură de 4 grade și umiditatea aerului de 60–75%.
„Spațiul total al fabricii este de 6 mii de metri pătrați. Fabrica este dotată și cu depozit pentru materie primă. Este o întreprindere autonomă care funcționează independent, adică nu depindem de lipsa energiei electrice și a apei. Cazangeria funcționează pe biomasă, astfel avem energie termică practic gratis utilizând coaja de nucă. Proiectul acestei întreprinderi a fost estimat la 6 milioane de euro. Construcția de beton a fost importantă din România, deoarece se oferă siguranță și protecție și am ales anume construcția de beton pentru că construcțiile din metal necesită să fie vopsite cu o vopsea specială pentru temperaturile înalte”, a menționat Victor Guțu.
Circa 80% din marfă acestei companii este exportată. Și deși piața Uniunii Europene este una foarte tentantă pentru AMG Kernel, managerul întreprinderii încearcă să găsească noi piețe de desfacere pentru nucile produse.
Detin si eu o livada de nuci in Romania.Doresc contact.
Tel 0744212101.