‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAna Boet: Am achiziționat primul robot din Moldova pentru împingerea hranei vacilor din fermă

Ana Boet: Am achiziționat primul robot din Moldova pentru împingerea hranei vacilor din fermă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De aproape o săptămână, în grajdurile din ferma gestionată de Ana și Jim Boet, grija pentru asigurarea permanentă cu hrană o poartă un robot. Aceasta este o nouă achiziție din Olanda pe care a reușit să o facă familia de fermieri pentru a reduce din presiunea muncii în fermă.

Ana și Jim Boet sunt considerați pionieri în digitalizarea și robotizarea fermelor autohtone, aducând de mai multe ori noutăți pe piața locală. Odată cu creșterea costurilor, producătorii au căutat cum să le ajusteze, astfel ca să nu aibă de suferit, în primul rând, animalele. 

„Am tins permanent să obținem cantitate, calitate și stabilitate, aceasta este posibil numai dacă animalele sunt asigurate permanent cu cantitatea calculată de hrană. Datorită acestei achiziții, obiectivele sunt atinse fără implicarea directă a oamenilor. Noi doar urmărim de pe telefon dacă robotul funcționează conform parametrilor stabiliți/setați”, relatează Ana Boet. 

Antreprenoarea povestește că, în ultimul timp, suportă cheltuieli foarte mari din cauza prețului la motorină, iar în fermă, la fiecare două ore, este nevoie de a împinge cât mai aproape hrana la animale. 

„Până nu demult, acest lucru era făcut de către noi sau muncitori. Odată cu majorarea cheltuielilor pe care le avem, am ajuns la concluzia că sunt unele pe care am putea să le ajustăm. Așa am decis să cumpărăm un robot care împinge hrana la vaci și astfel, am transformat munca fizică într-una mecanică. Mai mult ca atât, acesta ajută ca productivitatea animalelor să fie mai mare”. 

‹ adv ›

Ana a amintit și despre faptul că, atunci când mâncarea nu este aproape de vaci, ele nu consumă norma care este preconizată/calculată pentru 24 de ore și respectiv, nu produc cantitatea așteptată de lapte.

„Muncitorii, la moment, sunt implicați în lucru din câmp și nu se reușește împingerea hranei la fiecare două ore. Mai mult ca atât, în această situație, animalele riscă să dezvolte așa o boală cum ar fi laminita – care se dezvoltă atunci când vacile se întind să ajungă la mâncare și toată greutatea se lasă pe copitele din față. Sau o altă boală apare atunci când animalele, din cauza gardului pe care îl au în față, dezvoltă o malformație deasupra gâtului. Iată de ce este nevoie ca hrana să fie cât mai aproape de animale.

În plus, acest robot ajută la reducerea resturilor de furaje. Deci, robotul ne asigură o producție mai mare de lapte, sănătatea animalelor și reducerea cheltuielilor necesare pentru munca oamenilor, motorină”.

Astfel că, robotului îi pot fi setate atât aria de lucru, cât și periodicitatea efectuării operațiunii.

„Putem să-i setăm la cât timp să repete operațiune. Sistemul dat are și funcția de a ocoli obstacolele pe care le întâlnește. Atunci când finalizează circuitul, el se întoarce la locul inițial pentru a se încărca pentru runda următoare. Suplimentar, acesta poate să efectueze acest program în mai multe grajduri separate, indiferent de timpul de afară, dacă plouă sau ninge.

Robotul poate să deschidă ușile de grajd, să la închidă după el, realizează muncă și la fel merge în grajdul următor. Condiția principală ar fi ca grajdurile să fie betonate, sau cu podea din pietriș, important să existe posibilitatea de a instala senzorii necesari pentru robot”. 

Producătoarea mai spune că, prin intermediul companiei de consultanță, pe care a fondat-o împreună cu soțul ei, oferă suport atât informațional, cât și tehnic tuturor fermierilor interesați de digitalizare și robotizare. 

„Având o experiență de peste 11 ani, putem ajuta fermierii din țara noastră să procure acest roboțel prin intermediul proiectelor cum ar fi ADMA, care le permite achiziționarea în rate, dar și alte soluții de ajustare a costurilor în fermă”.

‹ adv ›

Robotul efectuează această muncă inclusiv pe parcursul nopții, ceea ce le oferă posibilitatea de a se odihni și a fi productivi pe parcursul zilei următoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›