‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAnaliză: Prețul seminţelor de floarea soarelui, în creștere de până la 20%

Analiză: Prețul seminţelor de floarea soarelui, în creștere de până la 20%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimele 2-3 săptămâni, pe piaţa Republicii Moldova se observă o revigorare a prețului la floarea soarelui în Republica Moldova.

Astfel, dacă pe parcursul lunii septembrie – a doua jumătate a lunii noiembrie prețul, la fabrica de Floarea Soarelui din Bălți, se menținea în jur de 6.090 lei pentru o tonă cu TVA inclus, atunci din a doua jumătate a lunii noiembrie preţul seminţelor de floarea soarelui a crescut la 6.750 lei, iar la începutului lunii decembrie a ajuns la 7.220 lei pentru o tonă de floarea soarelui cu TVA inclus – achitare în 30 de zile.

Preţul la floarea soarelui

Expertul Iurie Rija, directorul Asociaţiei Agrocereale, susţine într-o analiză pentru mold-street.com, că în regiunea Nord prețul actual oscilează în jur de 6.500- 6.700 lei pentru o tonă – achitare la încărcare. În acelaşi timp, la Gurgiulești traderii propun 6.800-6.900 lei pentru o tonă.

„Creșterea de preț la floarea-soarelui a fost destul de semnificativă – de 18-20%, dar și așteptată: inițial, prețul a crescut la Constanța – de la 390-400 dolari pentru o tonă în octombrie la 440-445 dolari pentru o tonă în noiembrie. În pofida revigorării prețului la floarea-soarelui și menținerea cererii din partea procesatorilor, pe piață se simte lipsă de ofertă”, afirmă Iurie Rija.

‹ adv ›

În opinia lui Rija, cauzele sunt legate de volumele mari de semințe de floarea soarelui care sunt direcționate la export.

„Din iulie până în noiembrie sezonul curent, deja s-au exportat mai mult de 133.000 tone de floarea soarelui, din producția globală de 800.000 tone estimată pe toată ţara. O altă cauză este reticența fermierilor în a vinde la prețul actual”, afirmă directorul Asociaţiei Agrocereale.

Rija: prețul actual înalt nu se va menţine mult timp

El menţionează factorii care influențează prețul la seminţele de floarea soarelui, și anume cotațiile la boabe și uleiul de soia, cotațiile la țiței și mai ales la uleiul de floarea-soarelui, care acum sunt în scădere.

„Spre exemplu, uleiul de floarea-soarelui a scăzut la bursă de la 900 dolari pentru o tonă la început de decembrie, până în 880 dolari pentru o tonă pe 13 decembrie. La Constanța, la fel, prețul la floarea soarelui a scăzut timp de o săptămână: de la 445 dolari pentru o tonă la 430 dolari pentru o tonă”, menţionează Iurie Rija.

‹ adv ›

Potrivit lui, există procesatori în România care achiziționează floarea soarelui din Republica Moldova. Astfel, prețul actual oferit de uzina Prutul Galați este de 415 dolari pentru o tonă, iar de compania Expur – 425 dolari pentru o tonă.

„Dacă din acest preț se scade transportul de 60 dolari pentru o tonă (traseul Nordul Moldovei – Galați) şi se ia în considerare rândul în vama de 9-10 zile și perfectarea actelor la export, matematic dar și logic, în opinia mea, fermierului din Moldova îi este mai relevant să vândă producția pe intern”, constată expertul.

„Desigur, decizia de a vinde sau nu trebuie luată independent, dar analiza asupra tendințelor cotațiilor bursiere sugerează că prețul actual înalt nu va fi susținut pe termen lung”, mai afirmă Iurie Rija.

România este principala piaţă de desfacere

Datele vamale analizate de Iurie Rija relevă că, în 11 luni ale anului 2023, din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, au fost exportate peste 243.000 tone de seminţe de floarea soarelui.

Principala piaţă desfacere este România cu o cotă de 63,5%, urmată de Bulgaria cu 18,7%. Importurile de seminţe de floarea soarelui au fost nesemnificative (de circa 10.000 tone şi nu au putut avea un impact asupra pieţei.

‹ adv ›

Cei mai mari exportatori de seminţe de floarea soarelui sunt Orom-Imexpo cu o cotă de circa 10%, urmată de companiile Ancom-Agro cu o cotă de 8% şi Rusagro Prim – cu 7%.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›