‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 4 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnanie Peșteanu: Pentru a obține recolte înalte de cireșe, trebuie efectuate corect tăierile de...

Ananie Peșteanu: Pentru a obține recolte înalte de cireșe, trebuie efectuate corect tăierile de formare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În condițiile în care producătorii autohtoni de cireşe își doresc să ajungă pe piețele externe, ei trebuie să învețe să producă fructe de calitate înaltă, în volume mari și cu cheltuieli minime. Optimizarea livezilor, astfel încât acestea să fie uşor de menţinut și să producă fructe de calitate, care pot fi recoltate rapid, cu necesități minime a forței de muncă, ar fi primul pas în obținerea rezultatelor scontate.

În context, Ananie Peșteanu, Doctor conferenţiar universitar a vorbit despre sistemele moderne de formare a cireșilor.

„Pentru a obține recolte înalte de cireșe, este necesar să fie efectuate tăierile de formare corect. Totul începe de la calitatea materialului săditor. Mulți producători de la noi consideră că, prețurile mari pentru pomi garantează și o formare mai rapidă. Este adevărat, deoarece procurând pomi care au la bază formate 4-5 ramuri putem obține recolte precoce și respectiv, să recuperăm mai rapid investițiile. Totodată, unii producători plantează vergi anuale și, îndată după plantare, încearcă să facă incizii pe aceste vergi. Aceasta nu este corect, deoarece sistemul radicular nu este bine consolidat cu solul și vigoarea de creștere este foarte scăzută. Iată de ce, în primul an după plantare, dacă pomul este sub formă de vargă și nu are ramificații laterale este necesar de a efectua scurtarea la 70-80 cm de la nivelul solului și de a obține 4 ramuri bine dezvoltate în primul etaj, după care axul central. La asociațiile de soi – portaltoi cu vigoare decreștere mică și medie este binevenit de a efectua incizii pe axul central. Inciziile ne permit de a garnisi axul cu macrostructură vegetală mai rațional, dar și vigoarea de creștere a lăstarilor obținuți este mai scăzută. La mai multe soiuri care fructifică la baza ramurilor anuale, cum este Cordia sau Regina pe portaltoiul Gizela 5-6,  deja în anul trei se poate obține prima recoltă, adică o producție de 3-4 tone la ha, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru producătorii care fondează astfel de livezi”, a explicat Ananie Peșteanu.

‹ adv ›

Actualmente, în livezile moderne, particularitățile tăierii şi formării pomilor s-au schimbat radical, ceea ce a influențat asupra sortimentului cultivat.

„Atunci când structurăm coroana nu trebuie să îndesim partea superioară, deoarece diametrul de la baza coroanei trebuie să fie un pic mai mare și să se reducă odată cu înălțimea. Astfel, lumina va pătrunde în interiorul coroanei, colorarea cireșelor va fi uniformă. Este important ca să se cunoască că, soarele influențează și diferențierea mugurilor de rod pentru anul viitor. Dacă avem puțină lumină în coroană începe procesul de diferențiere a florilor, dar nu se formează organele reproductive ale florii cum este pistilul și staminele. Astfel, în primăvară mulți producători spun că a fost o înflorire abundentă, dar legarea este slabă, florile cad din coroană, respectiv recolta este scăzută. Se recomandă ca, în livezile deja consolidate care au înălțimea necesară a coroanei de efectuat tăierile în verde în luna august-septembrie, iar tăierile de corecție în perioada de primăvară, adică unele scurtări minuscule pentru a menține raportul între creștere și fructificare. Există diferite scheme de tăieri în funcție de asociația soi – portaltoi”, a mai adăugat Ananie Peșteanu.

Actualmente, pe plan mondial, producţia de cireşe continuă să crească, în principal, datorită folosirii unor portaltoaie de vigoare mică, a unor soiuri precoce şi productive, a unor pomi cu ramuri anticipate dezvoltate plantaţi la densităţi mari.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Cireșul nu are nevoie de lumina pentru colorarea fructelor. Observați ca cireșele, de regula, sunt umbrite de frunze, dar este adevărat ca lumina este necesară pentru formarea mugurilor de rod.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›