‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnanie Peșteanu: Vom avea o recoltă de mere cu circa 15-20% mai mică în...

Ananie Peșteanu: Vom avea o recoltă de mere cu circa 15-20% mai mică în acest sezon

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Insuficiența de umiditate atmosferică a dus la dezvoltarea slabă a fructelor, în special pentru soiurile de mere cum ar fi cele din grupul Golden sau soiul Florina.

Astfel, fermierii recoltează o parte din mere și le depozitează, iar restul le lasă pe pomi, pentru a le recolta ulterior, când vor avea o dimensiune mai mare sau în scopul procesării pentru suc. Procentul fructelor slab dezvoltate în acest sezon este mult mai mare comparativ cu media anilor precedenți.

„În acest an, și merele de calibru mic cum ar fi cele de 50-55 mm s-au vândut la un preț destul de bun, în condițiile în care o bună parte din recolte au fost afectate de calamități. Majoritatea producătorilor depozitează fructele recoltate în prima etapă, fiind în așteptarea prețurilor mai mari, iar restul urmează a fi colectate ulterior. Merele recoltate în prima etapă au o durată de păstrare mai bună, iar cele recoltate mai târziu, având un grad mai mare de maturare, pot fi păstrate un timp mult mai redus”, a menționat pentru Agrobiznes Ananie Peșteanu.

O problemă mare este și depunerea mugurilor de rod pentru următorul sezon, fenofaza fiind afectată de seceta atmosferică și pedologică.

„Gradul de diferențiere ar putea fi foarte scăzut. În plus, nici îngrășămintele nu au putut fi administrate în cantitățile recomandate din cauza secetei. Totuși, fiziologic, pomii afectați de secetă ar putea să-și orienteze eforturile pentru depunerea mugurilor de rod, astfel concluzia finală va putea fi făcută în luna noiembrie, când vom putea analiza mugurii și elementele florale. În livezile suficient irigate această problemă nu este atât de accentuată”.

‹ adv ›

În aceste condiții, ultimele estimări privind recolta globală de fructe moldovenești ar trebui redusă cu aproximativ 15-20%.

„Din cauza secetei atmosferice și pedologice, am pierdut circa 25-30% din volumul fructelor. Dacă în mod normal merele au 150-170 de grame (greutatea medie), acum acestea au circa 130 g. Fiind cu aproximativ 20% mai mică masa fructelor, ne așteptăm și la o recoltă globală mai redusă. Dacă în o bună parte din plantațiile irigate pierderile ar fi de circa 10-15%, în cele neirigate 20-30%, iar acest lucru va influența asupra volumului de producție. Respectiv, ne așteptăm la o recoltă globală de mere autohtone cu circa 15-20% mai mică”.

Livezile amplasate în zone în care au căzut mai multe precipitații sunt mai puțin afectate.

Potrivit estimărilor prezentate de Asociația Moldova Fruct la mijlocul lunii august, recolta de mere din acest sezon ar fi trebuit să constituie circa 530 de mii de tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›