joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAnatol David, Agromotor: Tendințele impun alegerea tehnologiilor și tehnicii performante, ce rezistă în timp...

Anatol David, Agromotor: Tendințele impun alegerea tehnologiilor și tehnicii performante, ce rezistă în timp și contribuie la minimizarea pierderilor și costurilor

Recomandate

Sezonul 2024 începe cu provocări pentru întreg sectorul agricol, din cauza secetei grave care a afectat atât fermierii din țara noastră, cât și activitatea companiilor care comercializează semințe, inputuri sau tehnică. 

În acest context, depășirea situației date, cât și succesul unei recolte bune în noul sezon depind de deschiderea, colaborarea și deciziile pe care le vor adopta fermierii și părțile implicate, acum la începutul campaniei de primăvară. 

Anatol David, directorul general al companiei Agromotor, îndeamnă producătorii agricoli să fie perseverenți, să contacteze echipele de vânzări, să-și aleagă produsele și să completeze cererile din timp, astfel ca să poată dispune de produsul dorit în termeni optimi. 

„Fermierii din întreaga lume au început să aprecieze mult mai mult tehnica de calitate cu funcționalități deosebite și performanță. Respectiv, atunci când vorbim despre tehnica de la companii cu renume, unde cererea este foarte mare la nivel mondial, unii termeni de livrare pot fi puțin depășiți.

Cu toate acestea, la moment asistăm la un trend de restabilire, iar o parte din produse deja pot fi livrate chiar în termeni mult mai restrânși. Și aici agricultorii trebuie să înțeleagă că, atunci când solicită un produs din stoc, acesta deja nu mai poate fi completat după necesitatea directă a clientului. Iată de ce, recomandăm alegerea tehnicii și completarea cererilor din timp”. 

Directorul Agromotor menționează că, la moment producătorii agricoli nu au o altă soluție decât să se adapteze condițiilor climaterice care pune la încercare agricultura din întreaga lume. 

„Adaptarea de fapt înseamnă alegerea produselor corecte pentru realizarea tehnologiilor minime de lucrare a solului, cum ar fi Mini-till, No-till sau Strip-till. Iar pentru practicarea acestor tehnologii, trebuie aleasă tehnica corespunzătoare, astfel ca să fie minimalizată acțiunea asupra solului, să păstrăm umiditatea și biota solului.
Aratul, răsturnarea brazdei ar trebui să reprezinte un capitol deja trecut. Alegerea unei semănători performante, care permite, pe lângă introducerea bobului la o adâncime potrivită, introducerea concomitentă a îngrășămintelor, micșorarea numărului de treceri cu tehnică. Cred că și în următorii ani ne vom mai confrunta cu seceta, respectiv, agricultorii trebuie să fie pregătiți să se adapteze acestor schimbări climaterice și să doteze parcul tehnic cu tractoare moderne, performante”. 

Tot aici, Anatol David a specificat că, orice lucrare trebuie realizată cu o precizie înaltă pentru a exclude risipa de semințe, îngrășăminte, fertilizanți și motorină. 

„Tehnologiile de precizie ajută să micșorăm cheltuielile și risipa. Un exemplu în acest sens ar fi semănatul variabil, ce presupune dotarea tehnicii cu un echipament ce determină după bonitatea solului sectorul unde se pot semăna un număr mai mare de semințe, iar în zonele afectate numărul de plante la ha se micșorează. Prin această metodă, se realizează o repartizare optimă a semințelor pe tot terenul. Avem posibilitatea ca și distribuitorul de îngrășăminte minerale, stropitorile să fie dotate cu asemenea sistem”.

În ceea ce ține de prețurile la tehnică, acestea se formează în funcție de situația economică, dar și inflație. 

„Nu pot să nu specific că prețurile nu pot fi fixe deoarece sunt strict dependente de situația economică din regiune, dar și de inflație. Prețurile, cu regret, de la an la an, cresc direct proporțional cu inflația. Aici, vin să recomand fermierilor să fie atenți la alegerea produselor, pentru că piața oferă o gamă vastă, dar adevărata calitate se regăsește doar la unele companii. Este important să meargă la furnizorii de tehnică și să solicite detalii, pentru că detaliile ascund calitatea”.

La final, Anatol David a îndemnat fermierii să poarte un dialog sincer cu companiile ce furnizează tehnică agricolă pentru a putea identifica metodele optime de achitare, ținând cont de situația curentă. 

„În funcție de situație, potențialul fiecărui client în parte ne străduim să identificăm cea mai bună metodă de plată pentru produse. Inclusiv, există proiecte care oferă compensarea unei părți din cost și astfel, agricultorii pot beneficia și de acest suport. Fermierii care își doresc un business de succes trebuie să aleagă tehnologii și tehnică performantă, dotată cu funcționalități suplimentare care rezistă în timp și contribuie la minimizarea pierderilor și cheltuielilor”.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale