‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAndrei Bizgan: Noi nu coacem pâine obișnuită. Noi coacem pâinea pe care o ținem...

Andrei Bizgan: Noi nu coacem pâine obișnuită. Noi coacem pâinea pe care o ținem minte cu toții – cea din copilărie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unii părinți, adevărați gospodari, așa cum sunt moldovenii, inspiră copiii prin activitatea lor și le transmit și acestora dragostea de a face ceva frumos, util pentru societate. Așa începe istoria lui Andrei Bizgan, tânărul ce a lansat o afacere de producere a pâinii, dar nu pâine obișnuită, ci pâinea pe care o ținem minte cu toții, cea care ne întoarce în copilăria, atunci când mama sau bunica, cu doar câteva ingrediente aduceau atâta fericire pe fețele noastre, oferindu-ne o bucată caldă de pace în mâinile noastre.

Și-a inițiat afacerea în anul 2013, ideea i-a venit încă în copilăria, când mergea împreună cu tata la moară, tatăl său ocupându-se aproape toată viața cu morăritul.

„Când eram mic și vedeam cum tata macină făină, îmi imaginam cât de bine ar fi ca eu să-l ajut, dar nu doar la lucru, ci să avem împreună produsul nostru, ce apare grație muncii noastre. Acesta a fost nu doar visul meu, ci și al tatălui. Cred că el a fost cel care m-a motivat să-i dau visului aripi”, a spus Andrei Bizgan.

‹ adv ›

Pe lângă faptul că, la brutăria Tranzit SRL este produsă pâine de calitate, datorită lansării acestei afaceri au fost create noi locuri de muncă în regiune, astfel, la întreprindere sunt angajate 33 de persoane. Cu timpul, au decis să diversifice produsele, iar pe lângă pâine, consumatorii mai pot cumpăra chifle și plăcinte cu gust autentic.

„Produsele sunt nu doar calitative, dar și naturale. Utilizăm doar ingredientele cunoscute de toți din copilărie pentru producerea pâinii de casă. Drojdia este, la fel, naturală, produsă chiar de noi la întreprindere. Pentru chifle și plăcinte rețetele tot sunt cele pe care le foloseau bunicile noastre. Drojdia dospește și apoi este făcut aluatul. Pâinea și plăcintele sunt coapte pe vatră. Ne place că astfel mai păstrăm această tradiție frumoasă”.

Nu a fost totul atât de ușor precum pare, fiecare istorie de succes are în spate multă muncă și bani investiți, iar povestea lui Andrei Bizgan nu este o excepție. Pentru a produce chifle și plăcinte, familia nu dispunea de utilajul necesar, astfel, căutând mijloace de finanțare, au ajuns la concluzia că cea mai convenabilă este creditarea oferită de către IFAD.

„Utilajul din noua secție pentru chifle și plăcinte ne-a costat 700 de mii de lei, acești bani au fost obținuți în cadrul Programului IFAD. Am primit acest suport în luna decembrie 2017, iar în anul 2018, primăvara deja am început a coace chifle și plăcinte. Datorită acestor bani nu doar am diversificat gama de produse, dar și am creat 8 locuri de muncă suplimentare, greu de găsit în mediul rural. Mă bucur că am avut această posibilitate, astfel mi-am realizat încă un mic vis”.

‹ adv ›

Planifică, în viitorul apropiat, să lanseze producerea a altor două bunătăți: biscuiți și prăjituri, dar acest lucru va fi posibil doar dacă va mai găsi și alte oportunități de finanțare. Această schimbare va fi de mare folos, mai ales că o nouă țintă pentru produsele coapte la brutărie sunt supermarketurile din capitală.

„Dorim să dezvoltăm o direcție nouă și anume să producem biscuiți și prăjituri – produse naturale cu ingrediente sută la sută naturale, fără adaosuri sau coloranți. Datorită capacității înalte de producere făina produsă la moară la tatăl meu nu este suficientă, de aceea măcinăm și la moara din Măgdăcești, satul vecin. Grâul este cumpărat de la producătorii autohtoni. Consumatorii apreciază produsele noastre, cei care înțeleg cât de important este să consumi un produs natural, fără adaosuri. Pâinea este vândută în magazinele din Rezina și Șoldănești. Anul trecut, tot datorită suportului IFAD, am participat cu produsele noastre la expoziția Moldagrotech, iar consumatorilor de pâine din Chișinău le-a plăcut mult ceea ce au gustat. Cei care au cumpărat în prima zi, au venit și în următoarele. Deci, în acest an, sperăm să ajungem și pe piețele din capitală. Nu avem așa capacitate la moment, astfel, mai avem nevoie de unele investiții. Pe zi producem circa trei mii de unități, inclusiv plăcinte și chifle”.

Datorită faptului că drojdiile naturale sunt produse la întreprindere prețul pâinii nu este mare, aceasta este vândută de rând cu cea produsă la alte brutării. Iar consumatorii din Șoldănești și Rezina au posibilitatea de a procura pe lângă pâinea obișnuită, pâine cu usturoi și cu diferite amestecuri de semințe.

‹ adv ›

Și știți ce contează cel mai mult într-o afacere, pe lângă resurse? Susținerea celor apropiați.

„Mă bucur nespus de mult că am fost încurajat de soție și părinți, este foarte important să ai alături un sprijin moral, un sfat util la momentul potrivit. Doar împreună am reușit”.

Iar dacă ești tânăr și ai și tu o idee de afacere în domeniul agricol sau non-agricol, poți accesa acest link pentru a afla mai multe despre oportunitățile de finanțare oferite tinerilor antreprenori de Proiectul UCIP-IFAD. Suma maximă a creditului fiind de 100 de mii de dolari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›