‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAndrei Cumpanici: „Implementarea cerințelor sistemului HACCP este obligatorie pentru toți procesatorii de produse alimentare...

Andrei Cumpanici: „Implementarea cerințelor sistemului HACCP este obligatorie pentru toți procesatorii de produse alimentare din Moldova”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Implementarea sistemului de management al siguranței alimentului bazat pe principiile HACCP, reprezintă o măsură absolut necesară pentru asigurarea consumatorilor cu produse inofensive și de înaltă calitate. Astfel, în perioada 18-19 aprilie curent, circa 30 de companii de procesare și manipulare a produselor alimentare din întreaga țară participă, în cadrul unei instruiri organizată de Proiectul USAID/ Agricultura Performantă în Moldova, destinată facilitării implementării acestor standarde.

Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă, a menționat, pentru Agrobiznes, despre necesitatea implementării standardului ISO 22000 2018. La fel, acesta a amintit că, UE obligă întreprinderile prelucrătoare care doresc să exporte pe piața europeană să implementeze sistemul de siguranță a alimentelor bazat pe principiile HACCP.

„Acest seminar este la fel de important atât pentru producătorii care manipulează produse alimentare în stare proaspătă, cât și pentru procesatori, deoarece cerințele incluse în acest standard sunt valabile la nivel de legislație. Legislația Republicii Moldova a fost modificată, Legile nr. 113 și nr. 78 rămân actuale până când nu va intra în vigoare Legea nr. 306, ce cuprinde cerințe privind siguranța alimentelor a întregului lanț alimentar: de la producere până la livrare. În cadrul acestor două zile de instruire, procesatorii vor obține cunoștințe privind programele preliminare de suport: bunele practici de producție, igienice, mentenanța utilajelor, practicile de igienizare a spațiilor și a utilajelor. În același timp, procesatorii pot analiza cele 12 etape pentru evaluarea pericolelor asociate produselor alimentare: fructe, legume și miere de albine. La final, fiecare procesator va obține o multitudine de referințe la documentele normative, cum aceste cerințe sunt elaborate și implementate, sunt oferite înregistrări pentru cele mai importante cerințe ce trebuie menținute la nivel de organizație. ISO 22000 din 2018 este un standard obligatoriu, deoarece garantează că produsele alimentare sunt sigure pentru consum și nu prezintă pericole pentru sănătatea oamenilor”, a explicat Andrei Cumpanici.

Procesatorii prezenți la instruire au menționat că, informația privind implementarea sistemului de management al siguranței alimentului bazat pe principiile HACCP le este absolut necesară, or altfel, exportul în țările UE și pe alte piețe de perspectivă devine practic imposibil.

„Am obținut deja certificarea Global G.A.P. și GRASP, iar implementarea standardelor ISO 22000 ar constitui următorul pas ce ne asigură performanța întreprinderii. Asigurăm întreg lanțul tehnologic: producerea, valorificarea post-recoltare, inclusiv exportul fructelor. Dispunem de livezi de cais, cireș și prun, iar în acest an am plantat și viță de vie. Fructele sunt păstrate într-un depozit cu o capacitate de o mie tone. După ce am obținut certificarea Global G.A.P. exportăm mult mai ușor în UE, apoi am observat că în unele țări este solicitat și certificatul GRASP, deci adoptând aceste schimbări am facilitat exportul în țări precum Germania. Standardul ISO 22000 ne va asigura exportul produselor ambalate, dar și producerea mai calitativă a fructelor. La moment, exportăm în România, Rusia și Germania, dar avem stabilite și alte piețe țintă, pe care sunt sigură că vom livra produsele noastre datorită acestei instruiri și implementării ulterioare a standardelor”, a spus Lidia Ionaș, SRL Ionex Trans.

„Avem o plantație de mere, iar întreprinderea noastră mai asigură și sortarea, ambalarea, păstrarea acestora. Participăm la instruire deoarece dorim să implementăm standardul ISO 22000. Practic, suntem la finele implementării schimbărilor în întreprindere, ne rămâne doar certificarea. Am început modernizarea întreprinderii acum doi ani. Este un standard necesar, deoarece confirmă siguranța alimentelor. Plantațiile noastre de fructe au certificarea Global G.A.P, urmează să certificăm și depozitul. Astfel, vom comercializa mult mai ușor. La moment, exportăm în UE și Federația Rusă. Implementarea ISO 22000 ne va facilita accesul pe noi piețe de desfacere. Am așteptat de mult timp lansarea acestui proiect de informare și sunt bucuros că pot să particip în cadrul acestor instruiri”, a menționat Iurie Cheptănaru, SRL Darurile Basarabiei.

„Întreprinderea noastră se ocupă cu producerea, procesarea și exportul mierii de albine. Totodată, reprezint și Asociația producătorilor și exportatorilor de miere cu Indicație Geografică. Acest seminar îmi pare util, după care planific, împreună cu colegii, să asigurăm informarea tuturor producătorilor de miere cu care colaborăm. Acest plan strategic va duce la implementarea ulterioară, de către aceștia, a sistemului de monitorizare a calității. Suntem la etapa reconstrucției spațiilor de procesare, iar lucrările sunt efectuate în conformitate cu cerințele ISO 22000. Exportăm exclusiv în UE și avem stabilite drept piețe-țintă cele din China, SUA, Canada, Emiratele Arabe Unite. Până la moment, ne-am conformat cerințelor, deja trebuie să implementăm și aceste schimbări. Asigurând acest standard este mult mai ușor să găsești clienți, prezentând certificatele de siguranță. În acest sezon, vom pune în funcțiune propriul laborator de efectuare a analizelor de reziduuri în produse apicole, ceea ce va asigura o transparență a producerii și o calitate ireproșabilă. Planificăm, în acest an, să obținem certificarea ISO 22000”, a relatat Ștefan Condratiuc, procesator de miere de albine.

„Prestăm servicii de depozitare a fructelor. Produsele noastre sunt exportate în țările CSI și UE, iar în acest an am exportat o parte din fructe și în Irak. Acum 3 ani în urmă am implementat standardul ISO 22000 și pot spune că, este mult mai ușor să vinzi fructe pe piețele externe, dacă cunoști ce cerințe anume trebuie să respecți. Inclusiv, și pentru angajați este mult mai simplu să lucreze. Am decis că aceste schimbări sunt  utile, deoarece modul în care era planificat lucrul cu câțiva ani în urmă, nu corespundea cerințelor pieței și uneori suportam pierderi. Implementarea standardului ISO 22000 a început chiar în faza de proiectare a depozitului. Astfel, am luat în calcul toate normele prevăzute de lege. La moment, avem un depozit cu capacitatea totală de 700 de tone, ce dispune de utilaj pentru ambalarea produselor: struguri și prune pe care le comercializăm mult mai ușor”,  a conchis Svetlana Marandici, Cooperativa Ecogrup Fruct,

Respectarea sistemului de management al siguranței alimentului este obligatorie pentru companiile de prelucrare și manipulare a produselor din toată lumea. Respectarea acestor cerințe sporește eficiența costurilor prin reducerea consumului de energie, a consumului de apă etc., reduce costul testării finale a produsului, reduce numărul de reclamații ale consumatorilor și retragerea acestora.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›