‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAndrei Fodor, legumicultor: De peste un an, reușesc să substitui importul de roșii cherry...

Andrei Fodor, legumicultor: De peste un an, reușesc să substitui importul de roșii cherry la Metro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Andrei Fodor din satul Cărpineni, raionul Hâncești, produce legume, prioritar roșii cherry, în teren protejat pe o suprafață de aproximativ 0,5 ha.

Tânărul povestește că, atunci când a decis să cultive anume roșii cherry, a studiat foarte bine piața și a observat că este un produs solicitat, dar care, în mare parte, este importat din Italia.  

„Roșiile cherry, soi italian, au calități gustative foarte înalte, foarte fine și delicate. Materialul semincer este importat de peste hotare și are un preț destul de mare. Pe lângă acest soi, mai cultivăm și soiuri tradiționale de formă rotundă”. 

Legumicultorul spune că, cultivarea roșiilor cherry necesită investiții destul de mari, acesta ar fi și motivul din care puțini fermieri se avântă să le cultive. 

„Principala piață de desfacere este rețeaua de supermarketuri Metro, unde comercializăm circa 90% din cantitatea totală, iar în lunile în care oferta este mai mare decât cererea, mai avem câteva contracte și cu alte rețele de magazine”, a mai adăugat Andrei Fodor. 

Majoritatea producătorilor agricoli susțin că, este destul de complicat să ajungi cu producția proprie pe rafturile rețelelor de supermarketuri din țară, dar eroul nostru menționează că, este important să respecți cerințele înaintate de rețele, dar și mai important este să crești un produs de calitate. 

„Deși marea majoritate dintre producători susțin că este destul de greu să obții un contract cu rețelele de supermarketuri, noi, totuși, am reușit. Ne-am conformat tuturor cerințelor înaintate de rețea. În primul rând, aceștia au solicitat un produs de calitate, după care ne-au comunicat că trebuie să asigurăm livrarea unei cantități stabile pe o perioadă cât mai mare de timp și, desigur, un preț adecvat.

Anume din aceste considerente nici nu lucrez cu mai multe rețele, pentru ca să pot să-mi respect obligațiunile și să asigur cantitatea stabilită. De mai bine de un an de zile, încerc și îmi reușește să substitui importul de roșii cherry din Metro”. 

Andrei Fodor povestește că, chiar dacă au un produs solicitat, pe care știu deja cum să-l cultive sunt limitați să se extindă din cauza lipsei forței de muncă. Acesta este principalul și unicul impediment din cauza căruia nu își pot mări suprafața. 

„Cea mai mare provocare pe care o avem este lipsa brațelor de muncă și bat alarma asupra acestei probleme începând cu anul 2015. Piața forței de muncă este într-un colaps major, iar instituțiile de stat nu au acordat, dar nici nu acordă mare atenție acestui subiect. Mă refer aici inclusiv la faptul că, foarte multe persoane pe care le cunosc personal, stau de mulți ani la evidență la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă și primesc un ajutor financiar și astfel cred că statul favorizează și încurajează lenevia.

Dacă anterior selectam cumva personalul ca să fie cât de cât instruit, să cunoască munca, acum suntem mulțumiți dacă găsim numărul necesar de persoane, care să vină să ne ajute la recoltare. De la an la an, este tot mai complicat să găsim oameni la muncă. Apelăm la zilieri, muncim noi și întreaga familie. În sezonul estival, avem nevoie de circa 4-5 persoane pe zi, pe care cu greu le mai identificăm în localitate”.

Dispun de un sistem de irigare performant, automatizat, sistem italian de filtrare a apei. Investesc în performanță și își doresc să poată asigura piața locală cu legume de calitate, dar provocările cărora trebuie să le facă față stopează avântul legumicultorilor. 

„În anul curent, am avut parte și de o calamitate naturală, produsă de căderile masive de zăpadă în luna ianuarie. Circa 80% din suprafața totală de sere a fost dărâmată. Astfel că, începem anul cu totul de la zero, vom încerca să restabilim acolo unde va fi posibil, iar pe parcurs sperăm că și statul ne va putea acorda un sprijin. Nu am beneficiat de subvenții, serele au fost procurate cu mai mulți ani în urmă, prin intermediul Programului 2KR”.

‹ adv ›

La final, tânărul legumicultor a remarcat că agricultorii din țara noastră sunt mulțumiți dacă ajung să prindă un an din patru cu rezultate bune, în rest nu le rămâne decât să muncească cu dăruire și speranță.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›