‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAndrei Golinschi, tânăr fermier: Agricultura conservativă e cheia spre adaptare la costurile mari și...

Andrei Golinschi, tânăr fermier: Agricultura conservativă e cheia spre adaptare la costurile mari și schimbările climatice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recent, am avut ocazia să vizităm întreprinderea Golnic-Prim din Ștefan Vodă care gestionează 2050 de hectare de teren agricol, pe care cultivă atât culturi anuale cât și multianuale.

Andrei Golinschi, tânăr fermier care împreună cu familia gestionează suprafețele menționate, ne-a relatat mai multe despre cum au decis acum doi ani să înceapă tranziția la agricultura conservativă.

„Am ales să ne orientăm spre reducerea lucrărilor solului. În primul rând, această tranziție e impusă de seceta căreia trebuie să-i facem față. În plus, e necesară optimizarea costurilor, în contextul unor majorări de prețuri care afectează mult activitatea. Având o suprafață relativ mare, excluderea lucrărilor înseamnă nu doar mai mult timp liber, dar și oferirea unor salarii mai bune angajaților. În ultimii ani, se face tot mai simțitoare insuficiența brațelor de muncă, astfel că devine o măsură și mai necesară, pe lângă impactul direct asupra solului.

Mai întâi, am optat pentru o lucrare superficială, iar în anul următor pe excluderea totală a lucrărilor. În acest an, avem atât loturi pe care am făcut o lucrare superficială, cât și terenurile de bază pe care nu am realizat nicio lucrare. În plus, avem loturi pe care cultivăm amestecuri de culturi în calitate de îngrășăminte verzi pentru a estima potențialul acestora în condițiile actuale ale vremii, cât și zonei noastre. Este o experiență mai mult decât utilă în condițiile în care avem nevoie de propriile testări”.

andrei golinschi golnic-prim

Andrei Golinschi confirmă faptul că, timpul pe care tradițional îl investeau în realizarea lucrărilor acum e necesar pentru a studia particularitățile tehnologiei.

„Asolamentul include cinci culturi de bază, cât și îngrășăminte verzi în anii ce permit cultivarea acestora. Ne străduim să cultivăm atât o leguminoasă, cât și cereale, oleaginoase. Anul acesta, am semănat un amestec de îngrășăminte verzi, datorită faptului că ne-a permis umiditatea.

Încercăm diferite opțiuni de covoare vegetale. Anul acesta, precipitațiile ne-au permis să testăm eficiența amestecurilor de rapiță, grâu, muștar și mazăre”, adaugă Andrei Golinschi.

‹ adv ›

Pentru a realiza un semănat calitativ, în acest an au achiziționat o semănătoare pretabilă tehnologiei No-till – Horizon DSX 60-25 de la producătorul britanic Horizon Agriculture.

„Pe lângă asolament și acoperirea solului, în agricultura conservativă este foarte important să avem culturile semănate calitativ, fără goluri, la o adâncime pretabilă. Răsărirea uniformă, în condițiile în care solul se încălzește mai greu, e vitală. De aceea și am ales semănătoarea Horizon. Am depus și dosarul pentru a beneficia de suportul MAC-P oferit sub formă de grant. Sperăm să fie mai multe oportunități pentru dezvoltarea tinerilor fermieri”.

„Schimbările pe care le așteptăm încă urmează, dar după doi ani, deja observăm că acele câmpuri care de obicei ne ofereau o recoltă mai mică, acum oferă o roadă mai bună, chiar dacă avem aceleași precipitații și condiții”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›