‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAneta Ganenco: Căpșunele care se vând sunt din import. Cele autohtone vor apărea în...

Aneta Ganenco: Căpșunele care se vând sunt din import. Cele autohtone vor apărea în curând

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe piață deja se comercializează căpșune, deși unii dintre comercianții spun că sunt autohtone, totuși sezonul în țara noastră încă nu a început. 

Contactată de Agrobiznes, Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, a explicat că fructele care se comercializează la moment sunt importate în mare parte din Grecia, iar căpșunele autohtone vor apărea curând e piață.

„Cu siguranță, căpșunele care se comercializează pe piață sunt de import, din Grecia. În unele cazuri, se poate de văzut pe etichetă țara de origine, în alte cazuri nu este indicat, cu toate acestea producătorii de la noi care cresc căpșuni în sere încă nu au recolte. Căpșunele de producție autohtonă vor apărea pe piață în circa 10 zile, sau cel mult 2 săptămâni, foarte mult depinde de condițiile meteo, chiar dacă căpșunele sunt cultivate în teren protejat, sere, tuneluri, temperatura de afară influențează timpul de coacere a fructelor”.

Totodată, președintele Asociație a specificat că, dacă e să facem o comparație atunci și în anul curent căpșunele autohtone vor apărea pe piață în aceeași perioadă ca și în anul 2020. 

„Cu toate acestea va fi o diferență la prețul de comercializare, deoarece suntem într-o perioadă de criză. Pandemia, problemele sociale, economice și politice au creat o criză profundă la noi în țară. Prima căpșună de import, care apărea în anii precedenți, se vindea la prețul de 120 de lei/kg, în anul curent în piețele agroalimentare se vinde cu 90 lei/kg, pe când pe rafturile supermarketelor cu 105-110 lei/kg. Acesta este prețul de start al sezonului de căpșune”. 

‹ adv ›

Efectele economice produse de criza pandemică nu neapărat vor fi resimțite imediat, mai spune Aneta Ganenco.

„În anul curent, se vor vedea scăderi a prețului și nu din considerentul că este o producție mai mare. Scăderea prețului este dictată de segmentul de cumpărători. În contextul în care, o parte din populație și-a pierdut locul de muncă, nu au salarii, respectiv și-a revizuit lista de cumpărături, produse pe care le achiziționează sau le vor achiziționa”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›