‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAneta Ganenco: Producătorii de căpșune sunt nevoiți să găsească soluții urgente pentru a vinde...

Aneta Ganenco: Producătorii de căpșune sunt nevoiți să găsească soluții urgente pentru a vinde recolta

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de căpșune s-au pomenit în situația în care trebuie să adopte decizii urgente pentru a salva munca pe care au depus-o pe parcursul acestui sezon, fiind impuși de condițiile climaterice care au afectat atât calitatea, cât și cantitatea recoltei.

Anterior, prin intermediul unui articol am informat că mai mulți producători ne-au solicitat ajutorul în identificarea companiilor de procesare ce ar fi interesate în procesarea căpșunelor afectate grav de ploile abundente din ultimele săptămâni.

Contactată de Agrobiznes, Aneta Ganenco, președinta Asociației obștești „Pomușoarele Moldovei”, a specificat că producătorii sunt impuși de condițiile meteo să identifice soluții urgente pentru a salva pe cât posibil din recolta pe care o au.

„Identificare companiilor procesatoare care ar accepta să prelucreze căpșunele este o decizie impusă de moment. Cu toate acestea, producătorii trebuie să înțeleagă că, procesatorii au și ei niște planuri de procesare, iar produsul final este supus comercializării, respectiv trebuie să se regăsească în planurile de comercializare a companiilor procesatoare. Din câte cunosc, unele companii au încheiat contracte încă din anul trecut astfel acoperind propriile necesități de producere. Totodată, o soluție ar fi și congelarea, care le fel depinde de posibilitățile întreprinderile din acest domeniu. Dacă să vorbim despre utilizarea căpșunilor pentru producerea sucului, la fel apar mai multe momente cum ar fi analiza produsului. La moment, producătorii de căpșune sunt în căutarea unor soluții viabile pentru a salva recolta”.

‹ adv ›

Avem și situații în care câmpurile au fost distruse de grindină și atunci, Aneta Ganenco recomandă să se facă un act de constatare a pagubelor, astfel ca Serviciul Fiscal să nu taxeze producătorii pentru roada acestui an.

„Anul curent este destul de dificil, dacă ne referim la căpșune. Acum marea majoritate a producătorilor sunt îngrijorați. Cred că, în situația creată unica soluție ar fi ca întreprinderile de procesare să presteze servicii, iar producătorul să rămână proprietarul produsului procesat. Ulterior, producătorii își vor identifica piața de desfacere pentru produsul procesat, care are un termen de valabilitate mai mare”.

Aneta Ganenco a mai spus că, uneori prețul oferit de companiile de procesare este foarte mic și nu acoperă nici cheltuielile de recoltare, transportare, achitarea salariilor, impozite.  

Președintele Asociației a menționat că, pomușoarele nu sunt incluse în hotărârea ce prevede achitarea despăgubirilor în caz de condiții meteo nefavorabile sau calamități naturale.

„În anul trecut ne-am adresat autorităților cu solicitarea de a fi susținuți producătorii care au avut de suferit din cauza secetei ce a afectat suprafețele cu pomușoare, multe plantații s-au uscat, dar ni s-a comunicat că nu ne regăsim în lista culturilor care pot beneficia de suport. Atunci, am îndemnat producătorii la care s-au uscat plantațiile să întocmească un act de constatare împreună cu Direcția raională agricultură. Acest act reprezintă o dovadă pentru organele fiscale, care vor solicita date referitor la recoltă. Aceasta este unica soluție pe care o putem utiliza”.

‹ adv ›

Amintim că, ploile abundente însoțite de grindină au distrus mai multe hectare cu căpșune, iar producătorii sunt în căutarea companiilor procesatoare care ar accepta să colaboreze.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›