‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleAngela Chicu - bunica ce a lansat o afacere acum 4 ani: „Niciodată nu...

Angela Chicu – bunica ce a lansat o afacere acum 4 ani: „Niciodată nu trebuie să cedezi”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Angela Chicu, acum antreprenoare, și-a dedicat o parte din viața ei creării cărților pentru copii. Astfel, atunci când au decis să dezvolte o afacere și alegeau împreună cu soțul cuvintele ce le-ar descrie cel mai bine activitatea, „Bunicuța din Povești” a fost cea mai aproape sufletului.

Afacerea a fost deschisă în 2018, optând pentru producerea dulcețurilor, considerate un deliciu pentru cei mici.

„Suntem bunei, știm cât de mult celor mici le plac dulciurile, de aceea am decis să producem ceva sănătos. În produsele noastre utilizăm minim zahăr, pentru ca acestea să aducă un aport sănătos organismului. Rețetele utilizate sunt de la părinți, bunei, transmise din generație în generație”, ne-a povestit Angela Chicu, administratoarea afacerii Bunicuța din Povești.

Pe lângă dulcețuri, anul trecut au inițiat și producerea fructelor deshidratate. Chiar dacă produsele au fost în scurt timp gata să cucerească consumatorii, comercializarea a fost afectată în perioada pandemiei, dar au identificat o soluție pentru a le vinde.

„Pandemia și alte probleme ne-au afectat, mai ales că eram la început de cale și era necesar să ne promovăm produsele. Ne-am orientat spre online pentru a găsi clienți. Am reușit și suntem mulțumiți, însă sperăm, pe viitor, să extindem posibilitățile și să vindem direct”.

‹ adv ›

Toată materia primă este proprie, crescută natural pe o suprafață de 1200 m2, fără a aplica produse de uz fitosanitar. În acest mod, cunosc exact ce se conține în fiecare borcănaș.

„De când avem acest teritoriu, de peste 30 de ani, niciodată nu am folosit pesticide sau îngrășăminte chimice pentru a produce ceva. Dacă și a existat vreo problemă, am încercat să o evităm utilizând metode naturiste”.

Totuși, Angela Chicu recunoaște că ar fi fost foarte greu să dezvolte afacerea fără oportunitățile de finanțare existente.

„Chiar de la bun început am avut nevoie de suport financiar. Utilajele necesare pentru producere sunt destul de scumpe. Achiziționarea acestora nu ar fi fost posibilă fără susținerea proiectelor de suport a antreprenorilor. La noi, cheltuielile pe electricitate sunt foarte mari în perioada de producere, deoarece majoritatea utilajelor funcționează aproape fără întreruperi.

Monitorizez site-urile pentru a afla când apar oportunități de finanțare, astfel am văzut și apelul UCIP IFAD. Am depus dosarul și am devenit în 2020 una dintre beneficiarele Grantului de finanțare a măsurilor de adaptare a sistemelor de producție agricolă la schimbările climatice. Am achiziționat un echipament de producere a energiei solare”.

Cheltuielile s-au redus esențial, astfel panourile fotovoltaice se dovedesc a fi avantajoase și pentru micii producători.

„În zilele însorite putem să ne asigurăm necesarul de energie pentru 24 de ore. Astfel, suntem foarte mulțumiți de acest suport acordat în cadrul Programelor IFAD”.

‹ adv ›

La moment, problema insuficienței brațelor de muncă este una destul de mare și pentru afacerea Angelei Chicu. Cu toate acestea, antreprenoarea este optimistă și crede în reușita ideii sale.

„Mă ghidez după sfatul mamei mele – niciodată nu trebuie să cedezi. Fiind optimist, găsești soluții pentru toate problemele. Astfel, trebuie să credem în puterile proprii și să nu ratăm oportunitățile care se ivesc, inclusiv cele financiare”.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›