La sfârșitul primei decade al lunii noiembrie 2018, Rosselhoznadzor, în timpul controlului fitosanitar a detectat ADN-ul agentului patogen a moniliozei într-un lot de prune moldovenești ce urma să ajungă în Krasnodar, Federația Rusă. 20 de tone de prune au fost returnate în Moldova exportatorului din Comrat, scrie east-fruit.
În octombrie curent, Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, solicitând să ia măsuri pentru a preveni exportul de fructe sâmburoase infectate cu putregai pe piața rusă. Ca răspuns la solicitare, ANSA a emis un ordin prin care producătorii horticoli sunt obligați să efectueze analiza de laborator a prunelor depozitate în frigidere pentru a depista sporii acestei boli.
Potrivit directorului ANSA, Gheorghe Gaberi, pentru fiecare lot de prune moldovenești exportate pe piața rusă este anexat un certificat fitosanitar, cu copia rezultatelor obținute în laborator, care indică absența agentului patogen menționat.
Șeful Agenției a afirmat că, lotul de prune în care laboratorul Rosselhoznadzor a găsit săptămâna trecută spori de monilioză, a fost exportat în Federația Rusă înainte de a fi emis ordinul ANSA. În consecință, depistarea agentului patogen de carantină într-un lot de prune exportate în Rusia nu este un eșec al sistemului, ci un caz izolat care nu afectează imaginea generală a țării.
Comentarii