Care va fi procedura de certificare a semințelor exportate din țara noastră în Federația Rusă, precum și coordonarea formatului de certificat în acest sens, s-a discutat în cadrul unei ședințe de lucru organizate la inițiativa Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse cu reprezentanții ANSA.
În cadrul ședinței s-a propus abilitarea IP „Laboratorul Central Fitosanitar”, care efectuează controlul materialului semincer, conform normelor internaționale ISTA.
La moment, în cadrul laboratorului se efectuează determinarea OMG în soia, produse de soia sau care conțin soia și analogic la porumb și rapiță.
De asemenea, se preconizează extinderea capacităților analitice a laboratorului pentru determinarea OMG utilizând tehnica PCR asupra altor produse.
În rezultatul negocierilor avute între părți, s-a convenit despre prezentarea părții ruse propunerilor privind formatului de certificat ce confirmă lipsa OMG în loturile de semințe livrate reciproc între Republica Moldova în Federația Rusă și procedurii de certificare.
Menționăm că, anual Republica Moldova exportă în Federația Rusă semințe de porumb – cca 600 tone, floarea soarelui – cca 400 tone, precum și legume – cca 50 tone.
Comentarii